Veikkausliigan valmentajaosastoilla on käynyt loppuviikon aikana kuhina. Helsingin IFK ja PK-35 Vantaa ovat molemmat vaihtaneet päävalmentajaa.

Vaihdot molemmissa päissä ovat perusteltuja. PK-35 Vantaa on Veikkausliigassa viimeisenä, HIFK toiseksi viimeisenä. Vantaalaisten päävalmentaja Shefki Kuqi lähti omasta aloitteestaan, kun taas Jani Honkavaara sai HIFK:sta kengän kuvan takalistoonsa.

Käydään ensin läpi Honkavaaran korvaajan Antti Muurisen, 62, tilannetta.

Muurisella on tilillään peräti seitsemän Suomen mestaruutta. Hän on siis yksi Suomen menestyneimmistä valmentajista, joka on käskyttänyt myös A-maajoukkuetta. Häntä kunnioitetaan ja hänen taitonsa tiedetään.

Siksi Muurisen tulo HIFK:hon on riski. On vaikea nähdä hänen kääntävän puoliammattilaispelaajista koostuvan joukkueen kurssia, vaikka taktisesti Muurinen onkin loistava.

Jos HIFK tippuu Muurisen alaisuudessa Ykköseen, joko sitten suoraan tai Liigakarsinnan kautta, hän saa särön uralleen ja maineelleen. Ei häntä varmasti huonona valmentajana sen jälkeenkään pidettäisi, mutta kokonaisuuteen tulee viilto.

On silti ymmärrettävää, että Muurinen tarttui haasteeseen mahdollisuuden tarjoutuessa. Suuhun jäi paha maku toissa kaudelta MyPasta, kun myllykoskelaisseuran johto ajautui hänen kanssaan riitoihin ja rikkoi sopimusta. Muurinen halunnee lopettaa valmentajan uransa tyylillä.

Paljon Muurisesta kertoo se, että hän harjoitti valmentamista satunnaisesti myös ollessaan ”lomalla”. Hän kävi treenauttamassa FC Kontun Kakkosessa pelaavaa joukkuetta silloin tällöin.

Sitten Shefki Kuqin tilanteeseen. Urheilulehti kertoi aiemmin, että Shefki Kuqi olisi siirtymässä tällä kaudella pahasti odotuksiin nähden flopanneen FC Interin päävalmentajaksi. Interistä myönnettiin Ilta-Sanomille, että ainakin Kuqin velipoika, PK-35 Vantaan hyökkääjä Njazi Kuqi kiinnostaa Turussa.

On vaikeaa älytä, miksi Inter ottaisi Kuqin päävalmentajakseen. Tarkoitus ei ole mollata ”Sheriffin” taitoja valmentajana, mutta mitä ihmettä turkulaisseura tekee valmentajalla, jonka aiemmin johtama joukkue on liigan viimeisenä? Juurihan Inter hankki Jami Walleniuksen apulaiseksi brittikoutsi John Allenin Jazzista. Allenilla olisi edellytyksiä päävalmentajaksikin, ja hän on paljon kokeneempi kuin Kuqi.

Ensimmäisenä mieleen tulee Kuqi(e)n hankintaoperaatiosta se, että Inter hakee lisää medianäkyvyyttä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan vaikuta siltä, että Kuqi saisi Interin nousemaan hänniltä.

Kuqin lähtö PK-35 Vantaasta oli ymmärrettävä, jopa kunnioitettava ratkaisu. ”Kosovon härkä” näytti ymmärtäneen menettäneensä pelaajiensa – ainakin osan – luottamuksen ja jättäytyi pois paikalta. Kakkoskoutsi Pasi Pihamaa otti ohjat Myyrmäessä. Pihamaa hankittiin HJK:n naisten liigajoukkueesta PK:hon aiemmin juuri sen varalta, että Shefki saa valmennuspestin muualta.