Heinäkuun puolivälissä yksi maailman varmasti harvalukuisimmista kerhoista saa tukun lisäjäseniä. Maailmanmestaruuden Brasiliassa voittaneita pelaajia on todistamassa tämän vuoden lopputurnausta nimittäin tasan yksi mies.

Mistään rivipelaajasta ei ole kyse. Nimi Alcides Ghiggia on piirtynyt MM-historiaan ikuisesti ja uruguaylaisen nimi on vuosikymmenet ollut kirosana Brasiliassa. Ghiggia iski vuoden 1950 lopputurnauksen viimeisessä ottelussa maailmanmestaruuden Uruguaylle ratkaisseen 2-1-voittomaalin ylivoimaisen ennakkosuosikin verkkoon ja hiljensi tyystin Maracanan, jolle eri arvioiden mukaan oli pakkautunut maailmanhistorian suurin jalkapalloyleisö – jopa yli 210 000 katsojaa.

Montevideossa 22.12.1926 syntynyt Ghiggia edusti Uruguayn ohella myös Italiaa maajoukkuetasolla ja pelasi seurajoukkuetasollakin kummassakin maassa. 87-vuotias Ghiggia on ainoa elossa oleva Uruguayn vuoden 1950 maailmanmestarijoukkueen pelaaja.

Ghiggia itse on kuvannut ratkaisumaaliaan paljon lainatusti.

– Vain kolme ihmistä on pystynyt hiljentämään Maracanan yhdellä eleellä; paavi, Frank Sinatra ja minä, Ghiggia on sanonut.

Uruguaylaisen nostaa jopa kahden muun legendan edelle se, että hän teki sen kaikkein suurimman katsojamäärän edessä.

Brasilia antoi ”anteeksi” Ghiggialle miltei 60 vuoden jälkeen ja vuonna 2009 hänen jalanjälkensä ikuistettiin viimein Maracanan walk of famelle.