Veikkausliigaottelussa RoPS – FC Lahti Ivan Soloveville annettu punainen kortti on herättänyt paljon keskustelua, kirjoittaa Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist SPL:n verkkosivuilta löytyvässä blogissaan.

FC Lahden Ivan Solovev sai Veikkausliigaottelussa RoPSia vastaan suoran punaisen kortin rikkeestään Mika Mäkitaloa kohtaan. Tuomari Jani Laaksonen teki monen mielestä tuomiossaan räikeän virheen, mutta ei ole sitä suostunut myöntämään.

Erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist on nyt ottanut kantaa tapaukseen. Hänen koko bloginsa löytyy alta.

”Videokuvan perusteella moni on pitänyt punaista korttia liian kovana tuomiona. Käytettävissä olevalta videolta ei näe tarkkaan miten ja minne kontakti syntyy. Erotuomari näkee tilanteen eri kulmasta kuin video. Videokuvan perusteella olisin kuitenkin odottanut tilanteesta ensisijaisesti keltaista korttia. Tämän olen myös käynyt ottelun erotuomarin kanssa yhdessä läpi.

Pelin jälkeisessä keskustelussa on vaadittu, että erotuomari myöntää kyseisen tuomion olleen väärän. Yksi huomio on keskustelusta puuttunut. Erotuomari voi muuttaa oman päätöksensä vain siihen asti, kunnes hän on käynnistänyt pelin uudelleen. Pelikiellon kumoamiseen erotuomari ei voi enää pelin jälkeen vaikuttaa.

Muutama vuosi sitten tuli varoitukset ja kentältäpoisto-osioon uusi sääntö, jonka mukaan:

”Liiton pääsihteerin nimeämä kolmihenkinen ryhmä voi poistaa kentältäpoiston aiheuttaman pelikiellon, mikäli videokuvan tai muun materiaalin perusteella on täysin varmaa, että kyseinen pelaaja ei ole syyllistynyt sellaiseen tekoon, josta voidaan antaa punainen tai keltainen kortti. Ryhmä ei voi ottaa kantaa erotuomarin tekemiin tulkinnallisiin päätöksiin. Vaikka ryhmä poistaisi pelikiellon, ei se voi poistaa saatua punaista tai keltaista korttia. Ryhmällä ei ole mahdollisuutta lieventää pelikieltoa. Se voi vain joko hylätä anomuksen tai poistaa pelikiellon kokonaan.”

Kyseisessä tilanteessa on kiistatonta, että tapahtuu rike, jonka erotuomari ottelun aikana tulkitsee punaisen kortin arvoiseksi. Kun rikkeen vakavuuden arvioinnissa on kyse erotuomarin tekemästä ottelunaikaisesta tulkinnasta, niin nimetty ryhmä ei voi nykyisillä varoitukset ja kentältäpoistot -säännöllä ottaa tilanteeseen kantaa.

Keskustelu kilpailusäännöistä (varoitukset ja kentältäpoistot) sekä niiden kehittämisestä on ymmärrettävää. Samoin on ymmärrettävää, että annettu punainen kortti herättää keskustelua. Keskustelu siitä, että erotuomari pelin jälkeen olisi voinut kumota pelaajan pelikiellon nostamalla käden ylös virheen vuoksi, on kuitenkin väärä.”