Pitkän uran maalivahtina Englannin Valioliigassa ja Suomen jalkapallomaajoukkueessa tehnyt Antti Niemi arvioi Viafreen haastattelussa käynnissä olevien MM-kisojen maalivahtipeliä.

Upeiden torjuntojen lisäksi Venäjän viheriöillä on nähty myös yllättäviä virheitä. Jo kisojen toisena päivän Manchester Unitedin ja Espanjan ykkösvahti David De Gea imuroi Cristiano Ronaldon laukauksen sisään Portugalin ja Espanjan 3-3-tasapeliin päättyneessä ottelussa. Nykyään peliä maalivahtivalmentajan silmin seuraavan Antti Niemen näkövinkkelissä kisojen maalivahtipelaamisessa ei ole nähty suuria yllätyksiä.

– Ei mitään erityistä ole pistänyt silmään. Kyllä ne pelaajat, jotka pelaavat huipulla ja ovat huippumaalivahteja, ovat täyttäneet tonttinsa. Totta kai joku tekee aina jonkun virheen, ja siihen tartutaan. Se oli De Gealle tekninen virhe, jollainen tulee aina kerran kahteen vuoteen. Niin hyvä maalivahti kuin hänkin on, niin hän on vaan ihminen. Joskus sattuu mokia, ei sille mitään voi, Niemi totesi yleisölle O’Learys Bakersissa.

Eniten porua on herättänyt Argentiinan Willy Caballeron moka Kroatia-ottelussa. Chelsean kakkosvahti Caballero yritti nostaa pallon Ante Rebicin yli, mutta päätyi lahjoittamaan Kroatialle avausmaalin matkalla 3-0-voittoon. Argentiinalaisvahti on saanut tapauksen jälkeen tappouhkauksia ja asiantuntija-analyyseissä ratkaisua on kutsuttu käsittämättömäksi. Niemen mukaan ratkaisu oli sinällään täysin oikea, toteutus vain epäonnistui täydellisesti.

– Caballero lähti avaamaan vastapalloon, chippaa hyökkääjän yli, oikea kaista täysin auki. Teknisesti epäonnistunut suoritus, vaikka yrittikin ihan oikeaa asiaa. Siihen sitten tartutaan, että miten hän voi tehdä tällaisen virheen. No, virheitä sattuu ja kun maalivahti sen tekee, niin yleensä se näkyy tulostaululla, Niemi toteaa.

46-vuotias Niemi pelasi upealla urallaan 143 ottelua Valioliigaa Southamptonin ja Fulhamin paidassa. Suomen A-maajoukkueessa pelejä kertyi 67. Tällä hetkellä hän toimii maalivahtivalmentajana syksyn Nations Leagueen valmistautuvien Huuhkajien ohella myös EM-kotikisoihin valmistautuvassa U19-maajoukkueessa. MM-kisojen videomateriaalilla on erityistä arvoa nuorten lupausten kehittämisessä.

– Hyviä keskusteluja saatu aikaan tästä maalivahtipelaamisesta, mutta ei siellä mitään järisyttävää ole tapahtunut. Pelaaminen vaatii edelleen samoja ominaisuuksia, mitä se on viime vuodet vaatinut. Kyllä tuosta hyvää materiaalia saa, jos nuorille maalivahdeille haluaa näyttää, millaista pelaamisen pitää olla. Monitaitoisia, hyviä urheilijoita, jotka pystyvät myös havainnoimaan kenttää eikä vaan reagoimaan siihen seuraavaan tilanteeseen. On selvä ymmärrys siitä pelistä, mikä on vaarallista ja mikä ei. Havainnoi hyvin sitä aluetta ja boksia, Niemi luonnehtii.

Katso Antti Niemen haastattelu kokonaisuudessaan Viafreestä.

UEFA Nations League ja EM-karsinnat näkyvät ensi syksystä alkaen Viasatilla ja Viaplayssa. Kaikki Huuhkajien ottelut ovat myös vapaasti katsottavissa Viafreessä.