Aiemmat MM-lopputurnaukset:

Kolumbia pelaa MM-kisojen lopputurnauksessa nyt viidettä kertaa. Ensimmäiset kisat se kävi vuonna 1962 Chilessä mutta sen jälkeen edessä oli pitkä odotus: vasta vuoden 1990 Italian MM-kisat palautti ”Los Cafeterosin” maapallon jalkapalloeliittiin. Niistä kisoista on peräisin myös Kolumbian paras sijoitus: paikka neljännesvälierissä. Kamerun oli kuitenkin tuolloin vahvempi maalein 2-1. Italian jälkeen maa selviytyi MM-kisoihin vielä kaksi kertaa putkeen vuosina 1994 ja 1998 mutta ei edennyt alkulohkoa pidemmälle. Nyt 16 vuoden odotuksen jälkeen Kolumbia on jälleen mukana.

Tie Brasiliaan:

Dramaattinen. Nykyinen päävalmentaja Jose Pekerman korvasi Leonel Alvarezin maajoukkueen johdossa kesken karsintojen ja sen jälkeen alkoi kulkea: Joukkue mm. voitti viisi kotipeliä putkeen argentiinalaisen Pekermanin alaisuudessa eikä hävinnyt kotonaan kertaakaan valmentajan vaihduttua. Viimeisessä kotipelissä Kolumbia nousi Chileä vastaan 0-3-tappioasemasta 3-3-tasapeliin ja varmisti sillä paikkansa MM-kisoissa 16 vuoden tauon jälkeen. Lopulta Kolumbia oli Etelä-Amerikan kakkonen Argentiinan jälkeen. Joukkue päästi 16 ottelussa ainoastaan 13 maalia.

Kenraaliharjoitus:

Kolumbia – Jordania 3-0 (Buenos Aires, Argentiina)

Asetelmat:

Tiedätkö mikä maa on FIFA-rankingin sijalla 8? Se on juuri Kolumbia, joka itse asiassa vielä putosi edelliseltä listalta kolme sijaa. Etelä-Amerikan karsintojen kakkonen joutuu MM-turnaukseen ilman ykköstähteään Radamel Falcaoa. ”El Tigre” loukkaantui tammikuussa, eikä ehtinyt kuntoutua ajoissa MM-turnaukseen.

Vaikka sota ei yhtä miestä kaipaa, näkyy yhdeksän karsintamaalin miehen puuttuminen joukkueen pelaamisessa väkisinkin. Korvaajaksi on tarjolla Porton Jackson Martinez joka on viimeistellyt kahden kauden aikana 60 ottelussa 46 maalia Portugalin pääsarjassa. Ilman Falcaoa Pekerman saattaa peluuttaa kärjessä yksinään myös Carlos Baccaa, Sevillassa 14 La Liga -osumaa viimeistellyttä 27-vuotiasta hyökkääjää.

Maalivahti David Ospina on yksi joukkueen avainpelaajista. Hän oli isossa roolissa MM-karsinnoissa. Kolumbian, Kreikan, Norsunluurannikon ja Japanin lohko C on yksi etukäteen ajateltuna kaikkein kiharimmista.

Päävalmentaja Pekerman tietää kuinka viedä joukkue alkulohkosta jatkoon: Vuonna 2006 hän luotsasi Argentiinan puolivälieriin, jossa maa kuitenkin hävisi Saksalle rangaistuspotkukilpailussa.

Kolumbia aloittaa MM-kisat ottelulla Kreikkaa vastaan.

Erikoista:

Vuoden 1994 MM-kisoista piti tulla Kolumbian juhlaa, mutta kävikin täysin päinvastoin. Andres Escobar yritti katkaista USAn John Harkesin matalaa keskitystä, mutta liukuikin pallon omaan maaliin. USA voitti ottelun maalein 2-1 ja Kolumbia jäi alkulohkoon. Vähän kotimaahan paluun jälkeen Escobar ammuttiin Medellinin paikallisen baarin parkkipaikalla. Kuolemaa on pidetty huumejengien ”kostona” omasta maalista, jonka vuoksi gangsterit menettivät suuria summia vedonlyöntirahoja Kolumbian jäätyä alkulohkoon. Poliisin mukaan ampuja olisi jokaisen kuuden laukauksen kohdalla huutanut ”Gol!”.

Joukkue:

Maalivahdit: David Ospina (Nice), Faryd Mondragon (Deportivo Cali), Camilo Vargas (Santa Fe).

Puolustajat: Mario Yepes (Atalanta), Cristian Zapata (AC Milan), Carlos Valdes (San Lorenzo), Eder Alvarez Balanta (River Plate), Santiago Arias (PSV Eindhoven), Camilo Zuniga (Napoli), Pablo Armero (West Ham).

Keskikenttäpelaajat: Carlos Sanchez (Elche), Fredy Guarin (Inter), Abel Aguilar (Toulouse), Aldo Leao Ramirez (Morelia), Juan Fernando Quintero (Porto), Víctor Ibarbo (Cagliari), James Rodriguez (Monaco), Juan Guillermo Cuadrado (Fiorentina), Alexander Mejia (Atletico Nacional).

Hyökkääjät: Jackson Martinez (Porto), Carlos Bacca (Sevilla), Adrian Ramos (Hertha Berlin), Teofilo Gutierrez (River Plate)

Päävalmentaja: Jose Pekerman