Maanantai on suurien tunteiden päivä Saksassa. Englannissa ottelu tunnetaan ”maailman arvokkaimpana otteluna”, kun Championship joukkueet taistelevat nousufinaalissa paikasta Valioliigaan. Saksassa rahat eivät ole yhtä suuret, nousija ratkaistaan kerrasta poikki -systeemin sijaan kaksoisottelussa ja karsinta käydään Bundesliigan kolmanneksi viimeisen ja kakkosbundesliigan kolmosen välillä. Eroista huolimatta, pelataan valtavista panoksista ja suurista asioista.

Kakkosbundesliigan suuri yllättäjä, Heidenheim, nousi huikealla loppukirillä ohi HSV:n loppukierroksilla ja ansaitsi paikkansa nousukarsintoihin. Werder Bremen näytti yhdessä vaiheessa varmalta putoajalta, mutta onnistunut kokonaisuus koronatauon jälkeen nosti perinteikkään Bundesliigaseuran ohi Düsseldorfin karsijanpaikalle. Kummallakin on siis allaan positiivinen loppukausi eikä ensimmäinen osaottelukaan ollut kummallekaan katastrofi: Bremenissä pelattiin lukemin 0-0.

Werder Bremen on edelleen suuri suosikki. Esimerkiksi Lukas Hradecky ei antanut juurikaan mahdollisuuksia Suplan Bundes-Luke -podcastissa Heidenheimille. Tästä huolimatta satutarina on mahdollinen – paineet ovat vain ja ainoastaan Bremenillä. Heidenheimin kausi on joka tapauksessa menestys ja siellä myös tiedostetaan, ettei näin lähelle nousua suurten joukkoon tule todennäköisesti tapahtumaan uudestaan pitkään aikaan. Kyseessä on siis elämän tilaisuudesta.

Bremenille putoaminen olisi katastrofi. Toisaalta joukkueen käyrä on osoittanut alaspäin jo pitemmän aikaa. Tietyllä tavalla Bremenin viime kaudet ovat menneet kuin heidän ”rakkaalla vihollisellaan” HSV:llä. Kausi toisen jälkeen taistelua viivan tuntumassa ja pari ihmepelastusta. Lopulta HSV joutui kokemaan kovan kohtalon ja legendaarinen Bundesliiga-kello pysähtyi stadionilla. Bremenissä myös tiedetään, ettei HSV ole pystynyt kahteen kauteen nousemaan takaisin, joten putoamisen jälkeen paluu parrasvaloihin ei ole helppoa.

Suomalaisittain olisi luonnollisesti hienoa, että Bremen jatkaisi Bundesliigassa. Niklas Moisander on joukkueen kapteeni ja sopimuspelaaja myös ensi kaudella. Entinen Huuhkaja-kippari ei ole maanantaina mukana taistelemassa sarjapaikasta, sillä hän otti punaisen kortin ensimmäisen ottelun viime hetkillä. Tämä ei tietenkään ollut mikään turkulaisen tähtihetki – kapteeni ja alakerran tärkein pelinavaaja pois pelistä kauden tärkeimmistä ottelusta.

Joka tapauksessa, Bremen on selvä suosikki. Mutta paineet ovat siellä, Heidenheimilla on vain voitettavaa. Bundesliiga on periaatteessa yhden maalin päässä ja jalkapallohistoriaan kirjoitettaisiin uusi satutarina.

Ottelu on nähtävissä Viaplayn palvelussa alkaen 21.20. Itse ottelu alkaa kymmenen minuuttia myöhemmin.