Suomalaisella jalkapallotaivaalla ei juuri tähtiä tällä hetkellä tuiki. Niitä pitää monellakin tavalla keksiä, vahvasti etupainotteisesti, luomalla isoja toiveita ja odotuksia. Kohtuullisen pienillä näytöillä voi jo saavuttaa melkoisen ”lupausaseman” – tästä on loistavana esimerkkinä Vahid Hambo, jonka suomalainen media on nimennyt kekseliäästi ja omaperäisesti ”Suomen Zlataniksi”.

Kyllä – Hambon vanhemmat ovat Bosniasta. Kyllä – hän on hyökkääjä. Kyllä – hänen kerrotaan olevan monisäikeinen ja värikäs luonne. Ei – juuri mikään ei ole vielä kentällä osoittanut, että Hambo olisi ainakaan vielä lempinimensä arvoinen.

Hambo on nyt 22-vuotias. Samassa iässä se Ruotsin versio oli jo dominoinut omaa pääsarjaansa ja pelannut pari vuotta Ajaxissa Hollannin pääsarjaa ja Mestarien liigaa. Hambo on sen sijaan pelannut aikuisten tasolla toistaiseksi kokonaista 11 ottelua. Näistä viisi meni Ilveksessä ja kuusi Interissä. Brightonissa vietetty aika ei tuonut pelin peliä edustusjoukkueessa tilille. Näytöt ovat siis varsin laihat, tilastoissa. Pitää toki muistaa, että Hambo on kärsinyt loukkaantumisista todella paljon. Toisaalta sekin on aika huolestuttavaa, että noin nuori pelaaja on joutunut tuon kaltaiseen loukkaantumiskierteeseen.

Ne kuusi ottelua Interissä kauden 2015 alussa loivat ”Suomen Zlatanin”. Alkukaudesta muutenkin tykätään etsiä uusia tähtiä ja otsikkokamaa. Hambo tosiaan antoi kirjoitettavaa, sillä kuudessa pelissä syntyi neljä maalia. Sitten tuli loukkaantuminen ja siirto Englantiin – tuskin kovin moni uskoi, että seurajoukkuetasolla viimeinen Hambon maali nähtiin toukokuussa 2015.

Hambo palaa hakemaan vauhtia Suomesta ja SJK:n riveistä. Hambo haluaa pelata, ja se on erittäin ymmärrettävää. SJK on taas sen verran sekaisin kaikessa tekemisessään, että joukkue haluaa kääntää jokaisen mahdollisen valttikortin uskottavuutensa palauttamiseksi. Hambo voi olla sellainen. SJK:n kauden tärkein peli on edessä syksyllä, kun joukkue kohtaa Suomen cupin finaalissa HJK:n kotikentällään ja siinä pelissä on panoksena SJK:n koko kausi. Hambo voisi olla juuri se lisä, millä SJK saattaisi pystyä Klubin haastamaan. Jos siis a) Hambo tulee kuntoon b) pysyy kunnossa c) on vähänkään samanlainen pelaaja kuin ennen miltei kahden vuoden pelitaukoaan.

Monelle Hambon paluu saattoi tulla yllätyksenä. Tämä siksi, että jos lukee erilaisia sellaisia lehtijuttuja, jossa pelaajan agentti laskettelee täyttä tuubaa vakavalla naamalla ja toimittaja sen sellaisenaan kirjoittaa, voisi saada sellaisen kuvan, että Hambon palveluksista taisteltiin oikein urakalla Keski-Euroopassa. Ikävä kyllä asia ei ole näin. Mutta se vielä voi olla: Hambossa on paljon sellaisia ominaisuuksia, joita muilla suomalaiskärjillä ei ole. Olihan hän jopa Mixu Paatelaisen A-maajoukkuelistoilla 2015, mutta loukkaantumisen vuoksi näyttöpaikka jäi käyttämättä.

Aikaa on vielä paljon lunastaa odotuksia. Mutta juuri nyt puheet ”Suomen Zlatanista” tai edes hyökkääjälahjakkuudesta ovat täysin yliampuvia ja turhia. Jos verkko alkaa heilua Seinäjoella, mikä ettei. Veikkausliigapelienkin määrä olisi mahdollista tuplata tällä kaudella. Toivotaan parasta ja lähitulevaisuus kertoo, mihin suuntaan Hambo on urallaan menossa.

Jos edes Z -kirjain toteutuisi lempinimestä, olisi kyseessä meikäläisen mittapuun mukaan loistava hyökkääjä ja maajoukkuemies. Saati sitten muutama kirjain lisää – silloin voitaisiin oikeasti puhua niistä huippuseuroista, joista agentti on ääneen toimittajille tosina haaveillut.