Jari Litmanen ei olisi halunnut päättää maajoukkueuraansa: ”Muut ihmiset päättivät, ettei enää kutsuta”

© Kuva: Getty Images

Suomen kautta aikojen kuuluisin jalkapalloilija Jari Litmanen kertoo ensi viikolla ilmestyvässä elämäkerrassaan, ettei tehnyt itse päätöstä maajoukkueuransa lopettamisesta. Litmanen olisi vielä halunnut jatkaa pelaamista Huuhkajissa marraskuun 2010 jälkeenkin.

Litmanen vieraili sunnuntaina Ylen Arto Nyberg -ohjelmassa. Ohjelman juontaja Arto Nyberg otti esiin pätkän Litmasen ensi viikolla ilmestyvästä Litmanen 10 -elämäkerrasta, joka liittyy Litmasen maajoukkueuran päättymiseen.

Kohdassa Litmanen muistelee uransa viimeistä maaottelua marraskuulta 2010, jolloin vastassa oli jalkapallon kääpiömaa San Marino. ”Kuninkaan” kerrontatapa on aavistuksen sarkastinen.

”Kaikkien noiden muistojen päälle homma (eli siis maajoukkueura) loppui vähän kun seinään. Sain kunnian päättää maajoukkueurani maailman ranking-listan sijalla 208 olevaa maata vastaan, muutaman tuhannen katsojan edessä synkkänä marraskuun iltana. Se tuntui silloin vähäiseltä vastineelta niille yli 20 vuodelle, jotka olin antanut Suomen A-maajoukkueelle. Se oli outo tunne. Minut haluttiin mukaan, mutta minulle ei ollut mitään roolia. Haluttiinko minut mukaan maskotiksi? Siitäkin minulla oli tosin kokemusta 70-luvun alkuvuosilta äitini naisjoukkueesta.”

Litmanen kommentoi asiaa ohjelmassa seuraavasti:

– Oikeastaan se oli vähän sellainen kummallinen (asia) kaikin puolin. Pidemmän aikaa (pohdin), että onko tämä sitten se viimeinen ottelu. En ollut itse sitä oikeastaan edes miettinyt, hän sanoi ohjelmassa.

– Minulla oli ajatukset siinä yhdessä ottelussa ja halusin vain hoitaa sen tyylikkäästi, että saamme joukkueeseen hyvän fiiliksen ja koko maajoukkueen ympärille. Ihan tyylikkäästi se menikin. Tarkoitus oli kelailla niitä asioita sitten loppusyksyn ja talven aikana. Sitten omalta osalta mietin, että miten menen tästä eteenpäin. Tein itse sitten päätöksen, että olen valmis pelaamaan. Tavallaan sitten muut ihmiset päättivät, ettei enää maajoukkueeseen kutsuta. Kaikki kunnioitus niille päätöksille, mutta minulla jäi se vähän kesken.

Litmanen tuli San Marinoa vastaan kentälle puoliajalla. Hän viimeisteli lukemiin 8-0 päättyneessä kamppailussa maalin rangaistuspotkusta. Joukkuetta valmensi silloin Mixu Paatelainen, jonka työsopimus purettiin kesäkuussa, päivä tappioon päättyneen Unkari-ottelun jälkeen. Paatelaisen korvaa ensi vuoden alusta alkaen ruotsalaisluotsi Hans Backe.

– Jos ajatellaan sitä viimeistä maaottelua, niin luulen, että minulla olisi ollut vielä käyttöä. Ei se siitä (pelikunnosta) olisi ollut kiinni. Syyt olivat valmentajilla mitä olivatkin, kunnioitan niitä ja heidän päätöksiään, 137 A-maaottelua urallaan pelannut Litmanen vakuutti.

– Kun minulta kysyttiin että onko tämä minun viimeinen maaotteluni, niin en ollut itse sitä miettinyt. Loppujen lopuksi se päätös tehtiin muiden kuin minun puolestani. Se loppui vähän niin kuin se alkoikin: vähän yllättäen.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.