Manchester Unitedin hyökkääjän Edinson Cavanin kolmen ottelun pelikielto ja kymmenien tuhansien puntien sakot yhdestä Instagram-postauksesta ovat olleet otsikoissa. Cavani itse on sanonut hyväksyvänsä rangaistuksen, mutta mutta moni muu ei näin ole tehnyt.

Avainsana rangaistukselle oli Cavanin käyttämä ”negrito” ja viesti oli hänen mukaansa vain vastaus häntä kannustaneelle fanille. Englannin jalkapallojohto kuitenkin pomppasi saman tien ilmaan ja hakemattakin tulee mieleen taannoinen Luis Suarezin tapaus, josta tuloksena oli pitkä pelikielto sanan ”negro” käyttämisestä vastustajaa kohtaan.

Ei liene ihan pelkkää sattumaa, että sekä Cavani että Suarez ovat uruguaylaisia ja kumpikin tuntuu olleen aidosti hämmentynyt kohusta, jolle he eivät ole nähneet mitään asiallista perustetta.

Englannin jalkapalloliitto FA tuntuukin vetävän mutkia kohtuullisen suoriksi arvioissaan ja näkee espanjan sanan ”negro” suorana synonyyminä englannin sanalle ”nigger”, mitä se ei missään nimessä ole. Jo lähtökohtaisesti ”negro” tarkoittaa espanjaksi yksiselitteisesti ”mustaa” sisältämättä sen ihmeempiä arvolatauksia. FA:n ajatuksenjuoksua voisi verrata siihen, että Suomessakin hyvin tunnettu ”Gato Negro” viini pantaisiin pannaan ”Neekerikissa” -viininä.

Cavani on korostanut rasisminvastaisuuttaan ja on sen tähden tyytynyt kohtaloonsa, mutta asia on nostettu nyt vahvasti pöydälle. Uruguayn espanjan kielen instituutti hyökkäsi voimakkaasti FA:ta vastaan julistaen, etteivät Englannin jalkapallopomot ymmärrä yhtään mitään kielestä tai kulttuurista ja katsoo Cavanin rangaistuksen olevan räikeä vääryys.

”Negrito” on instituutin mukaan etenkin Uruguayn espanjassa puhtaasti diminutiivi- eli hellittelymuoto sanasta ”negro” ja sitä käytetään yleisesti hyväntahtoisessa tai ainakin leikillisessä tarkoituksessa, eikä kohteen mitenkään välttämättä tarvitse olla edes tummaihoinen.

Instituutin näkemys on saanut tukea usealta puolin maailmaa, mutta ainakaan toistaiseksi FA ole ottanut asiaan minkäänlaista kantaa. Syytä ehkä olisi, sillä vaarana on, että englantilainen jalkapallojohto toimii kohta koko maailman moraalipoliisina ja jos se tekee sen puhtaasti brittiläisistä lähtökohdista yrittämättä edes ymmärtää minkään muun kielisestä maasta tai kulttuurista tulevia, ollaan hyvin kaltevalla pinnalla ja brittiläinen jalkapallo saattaa tehdä itseaiheutetun ”brexitin”, jonka myötä ulkomaalaiset pelaajat alkavat välttelemään sarjoja, joissa rapsuja putoilee täysin normaalista kielenkäytöstä.

Kannattaa saarivaltakunnassa pelaavien suomalaispelaajienkin katsoa tarkkaan mitä someen työntää. Voi vain kuvitella mitä FA:n herrat saavat Google-kääntäjällä aikaiseksi vaikkapa toteamuksesta ”Musta se jätkä olisi ansainnut punaisen”.