Aiemmat MM-lopputurnaukset:

Brasilia on Japanin viides turnaus. Se on osallistunut MM-kisoihin nyt viisi kertaa peräkkäin. Ranskassa 1998 se hävisi kaikki alkulohko-otteluaan mutta 2002 kotikisoissa eteni lohkovoittajana pudotuspeleihin, jossa kuitenkin tuli lähtö ensimmäisellä kierroksella. Samaan tulokseen päätyi myös 2010 kisat Etelä-Afrikassa kun Paraguay oli parempi neljännesvälierissä.

Tie Brasiliaan:

Aasian karsinnat alkoivat Japanin osalta nihkeästi, mutta loppua kohden joukkue paransi. 1-1 tasapeli Australiaa vastaan varmisti Japanille paikan MM-kisoihin viidettä kertaa peräkkäin.

Kenraaliharjoitus:

Japani – Sambia 4-3 (Tampa, USA)

Asetelmat:

Hyökkäys toimii – välillä jopa spektaakkelimaisesti, mutta puolustaminen tuottaa välillä vaikeuksia. Erikoistilanteiden puolustaminen on Japanille haastavaa.

Joukkue on nyt mukana viidettä kertaa ja maassa vallitsee odottava ilmapiiri. Osallistuminen ei enää riitä. Paikka pudotuspeleissä on tavoitteena ja nyt olisi tarkoitus mennä jopa siitä pidemmälle. Japania valmentaa italialainen Alberto Zaccheroni. Hän aloitti Sinisten Samuraiden peräsimessä vuoden 2010 MM-kisojen jälkeen Japanin halutessa eurooppalaisen taktikon viemään joukkueen askeleen eteenpäin. Brasilia on mm. Milania ja Juventusta luotsanneelle Zaccheronille ensimmäinen koitos MM-tasolla.

Japani on ollut vakuuttava viime aikojen harjoitusotteluissaan. Se on voittanut viisi kamppailua peräkkäin iskien keskimäärin kolme osumaa per peli. Ja olkoonkin, ettei Uusi-Seelanti, Sambia tai Kypros edusta aivan jalkapallon kirkkainta kärkeä, toisen kisajoukkueen Costa Rican ja ennen kaikkea ykkösmiehistöllään pelanneen Belgian lyöminen Brysselissä kertoo joukkueen potentiaalista.

Manchester Unitedin Shinji Kagawa ja AC Milanin Keisuke Honda alkavat olla eurooppalaisille jalkapallon seuraajille jo tuttuja nimiä. Heidän harteillaan lepää luonnollisesti paljon vastuuta.

Erikoista:

Japani pitää majaansa Sao Paulon kainalossa, Itussa. Se on luonnollista, asuuhan alueella peräti 700 000 japanilaista syntyperää olevaa ihmistä. Lyhin pelimatka on reipas 1500 kilometriä.

Joukkue:

Maalivahdit: Eiji Kawashima (Standard Liege), Shusaku Nishikawa (Urawa Reds), Shuichi Gonda (FC Tokyo)

Puolustajat: Masahiko Inoha (Jubilo Iwata), Yasuyuki Konno (Gamba Osaka), Yuto Nagatomo (Inter), Masato Morishige (FC Tokyo), Atsuto Uchida (Schalke), Maya Yoshida (Southampton), Hiroki Sakai (Hannover), Gotoku Sakai (Stuttgart)

Keskikenttäpelaajat: Yasuhito Endo (Gamba Osaka), Makoto Hasebe (Nürnberg), Toshihiro Aoyama (Sanfrecce Hiroshima), Hotaru Yamaguchi (Cerezo Osaka)

Hyökkääjät: Keisuke Honda (AC Milan), Yoshito Okubo (Kawasaki Frontale), Shinji Okazaki (Mainz), Shinji Kagawa (Manchester United), Hiroshi Kiyotake (Nürnberg), Yoichiro Kakitani (Cerezo Osaka), Manabu Saito (Yokohama F Marinos), Yuya Osako (1860 München)

Päävalmentaja: Alberto Zaccheroni