Helsinkiläinen Käpylän Pallo on kirjoittanut Palloliitolle avoimen kirjeen, missä seura esittää suuren huolensa koskien kotimaisen jalkapallon tilaa. KäPa antaa kirjoituksessaan myös ratkaisumalleja asioiden kehittämiseen.

Käpylän Pallo on helsinkiläinen kasvattajaseura, joka on tuottanut Suomen poikamaajoukkueisiin viime vuosina lukuisia lahjakkaita pelaajia. Seuran nokkamiehillä on siis kannuksia osallistua keskusteluun suomalaisen futiksen heikosta tilasta.

– Olemme Käpylän Pallossa huolestuneita suomalaisen jalkapallon tilasta. Syy ei ole ainoastaan miesten A-maajoukkueen voitottomassa kaudessa tai jalkapallon lippulaivamme vajoamisessa sadan sijan huonommalle puolelle FIFA-rankingissa. Suurempi huoli on jalkapalloa vaivaava näköalattomuus, Juha Valla ja Timo Maakannas kirjoittavat.

– Kaikki ei tietenkään ole Palloliiton syytä, mutta liiton pitäisi ottaa tiennäyttäjän rooli. Asiaa ei helpota, että muukin suomalainen huippu-urheilu tuntuu olevan hakoteilla. Kriisin ydin on sama kuin jalkapallossa: kykenemättömyys erottaa liikuttaa ja huippu-urheilua toisistaan toisistaan.

Nimenomaan harrastustoiminnan ja kilpaurheilun erottaminen saa KäPa-toimijat suomimaan Palloliittoa tiukimmin.

– Suomen jalkapallossa menevät puurot ja vellit sekaisin. Huippu-urheilu kärsii tästä, mutta pärjääkö harrasteliikunta sen paremmin? Puhumme paljon harrastajamäärien kasvusta, mutta todella vähän siitä, miten suuremmat harrastajamäärät näkyvät aikaisempaa parempina pelaajina.

– Olemme puhuneet paljon parhaiden suomalaisseurojen juniorivalmentajien kanssa. Näissä keskusteluissa on tullut esille hämmästyttävän suuri uskonpuute. Jos maamme parhaat juniorivalmentajat eivät usko parempaan tulevaisuuteen, kuka uskoo?

Miten asioita sitten voisi kehittää? KäPa antaa kolme ehdotusta.

– 1) Palloliiton organisaatiouudistus toteutuisi. Mielestämme hajanainen piirijärjestelmä ei tue pelaajakehitystä parhaalla mahdollisella tavalla.

– 2) Palloliitto rakentaisi uudenlaisen resurssien jakojärjestelmän, jossa osa varoista jaettaisiin avoimesti menestyksen perusteella (esimerkiksi seuran kasvattamien poikien ja tyttöjen maajoukkuepelaajien määrä).

– 3) Koko suomalaisesta huippujalkapallojärjestelmästä tehtäisiin perinpohjainen analyysi, ja sen pohjalta toimenpidesuunnitelma.

Urheilulehti on julkaissut kirjoituksen lehdessään.

Käpylän Pallo

@kapylanpallo
KäPan Juha Valla ja @timomaakannas kirjoittaneet Palloliiton liittohallitukselle. Kirje löytänyt tänään myös @Urheilulehti takasivulle 🖋⚽️