Lionel Messin jo varmalta vaikuttava siirto PSG:n riveihin on räjäyttänyt median ympäri maailman. Moni televisioyhtiö myhäilee tyytyväisenä siitä, että on hyvissä ajoin varmistanut Ranskan pääsarjan, Lique 1:n, näyttöoikeudet. PSG pullisteli supertähtiä jo aiemmin, toki myös monissa muissa ranskalaisseuroissa oli huippupelaajia. Mutta sarjana kovin suurta kiinnostusta globaaleilla – puhumattakaan Suomesta – televisiomarkkinoilla ei ole ollut.

Nyt tilanne muuttui kertaheitolla. Neymar, Mbappe Di Maria, Verratti ja kumppanit saivat jo aiemmin seurakseen Real-legenda Sergio Ramosin, Liverpoolissa loistaneen Gigi Wijnaldumin ja EM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi (ja samalla maailman parhaaksi) nousseen Gianluigi Donnarumman. Mutta nyt mennään vielä täysin omiin korkeuksiin, kun tähtisikermään liittyy itse Lionel Messi. Ranskan Lique 1:n arvo kasvoi saman tien rakettina markkinoilla. Kaksi kenties valovoimaisinta ja suosituinta La Ligan viime vuosien pelaajaa Ronaldon lähdön jälkeen, Ramos ja Messi, ovat puskista seurattavissa ei enää La Ligan väylistä, vaan Ranskan pääsarjalähetyksissä – siis niissä maissa, jossa lähetysoikeudet ovat jollain tekijällä hallussa.

Tiettävästi Suomessa näin ei ole. Ranskan Lique 1 näkyi vielä viime kaudella NENTin Elisa viihde Viaplayn kautta, mutta nyt sitä ei enää ohjelmatiedoissa ole. CMore ei myöskään näytä ohjelmakartassaan Ranskan pääsarjaa. Nämä kaksi tekijää kuitenkin dominoivat jalkapallomarkkinaa: perinteisestä neljästä suuresta sarjasta Valioliiga ja Bundesliiga ovat Elisa viihde Viaplayn tarjonnassa, Espanjan La Liga ja uutena tulokkaana Nelosen leiristä siirtynyt Italian Serie A kuuluvat taas CMoren tarjontaan. Mestarien liiga, jossa luonnollisesti Messi ja Ramoskin esiintyvät, on CMoren valikoimassa, kun taas Eurooppa Liiga ja uusi tulokas, todennäköisesti HJK:n lohkovaiheen tarjoava Conference Liiga Elisa viihde Viaplaylla.

Kummallakin näistä on siis erinomainen kattaus, mutta ei Ranska kovin huono lisä kummallekaan olisi… Vai olisiko mahdollisesti Discovery valmis nostamaan profiiliaan myös jalkapallopuolella? Entä Nelonen? Kovin hanakasti siellä ei pidetty ainakaan Serie A -oikeuksista kiinni, joten painopiste voi hyvinkin olla kotimaisissa palloiluissa.

Kenelle Ranska putoaa? Luulisi, että kabineteissa käytäisiin kovaa vääntöä juuri tällä hetkellä. Samalla on kuitenkin todennäköistä, ettei hinta ole enää lainkaan sama kuin ennen Messi-saagan käänteitä. Se on todennäköisesti jotain ihan muuta.

Monessa paikassa on kauhisteltu Lionel Messin palkkakuluja, mutta myös muutamassa jutussa on laskettu, miten paljon tuottoja Messi toi Barcelonalle ja La Ligalle ylipäänsä. Siinä kaupassa Barcelona ei miinukselle jäänyt, sekoilut ovat tapahtuneet ihan muiden pelaajien ja seuran ylläpidon suhteen. Nyt Ranska ja Lique 1 pääsevät hyödyntämään oikein kunnolla Messi-efektin. Neljän suuren sarjan avauskierrokset ovat luonnollisesti isoja ja seurattuja tapahtumia, mutta eivät mitään verrattuna siihen, kun Leo Messi pelaa ensimmäisen ottelunsa PSG:n tähtisikermän paidassa. Oikeasti koko maailma tulee sitä ottelua seuraamaan.

Toivottavasti siihen on myös Suomessa mahdollisuus, joten onnea televisioyhtiölle neuvotteluihin. Tai sitten joku vain odottaa oikeaa hetkeä ja julkaisee odotetun tiedon: Messi ja kumppanit ovat meillä. Ja Jere Urosen ottelut saa kaupan päälle.