Kesällä taloudellisista vaikeuksista uutisoinut HIFK kertoi nyt, ettei sen loppukausi ole vaarassa. Samalla seuran omistajuudessa on tapahtunut muutoksia.

HIFK:n tiedote:

HIFK FOTBOLL AB:N PUHEENJOHTAJA JA YHTIÖKOKOUS

Yhtiön hallitus on valinnut Jan Waldenin uudeksi puheenjohtajaksi viime sunnuntaina. Walden kiitti väistyvää puheenjohtajaa tehtävän hoitamisesta. Yhtiökokous kutsutaan koolle lokakuun alussa ja kokouksen asialistalla tulee olemaan ainakin yhtiön hallitusvalinnat. Tuohon saakka hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan, ainoastaan puheenjohtaja tehtävä on vaihtunut Heikki Pajuselta Waldenille.

OMISTAJUUS JA TALOUSTILANNE

HIFK ei ole kuolemassa, seura ei ole menossa konkurssiin. Veikkausliigakausi pelataan loppuun ja kaikki työpaikat säilyvät ennallaan.

Taustaa: ennakoituja pienempien tulojen ja suurempien kulujen vuoksi toimintaa jouduttiin alkuvuonna rahoittamaan suunniteltua enemmän pääomistajan toimesta. Tämä rahoitus kuitenkin päättyi kesän alussa.

HIFK kutsui julkisesti yhteisön pelastustalkoisiin kesäkuussa. HIFK on äärettömän kiitollinen vastaanotosta ja tuloksesta; seuran merkitys monelle on todella suuri. Noin puolet tarvittavasti lisärahoituksesta saatiin kokoon kannattajien tuella. Tämä antoi mahdollisuuden koota tarvittava puolikas toisella tavalla.

Pelastushankkeen ainoana tavoitteena ja tarkoituksena oli seuran pitäminen hengissä ja kauden pelaaminen loppuun. Tätä kautta syntyy mahdollisuus uuteen alkuun ja pitkäjänteiselle toiminnalle.

Tässä on onnistuttu ja tarvittava rahoitus on kasassa. Rahoituskuvio rakennettiin yksittäisten HIFK-mielisten yritysten ja henkilöitten panoksella. Mitään mesenaattia ei ole. Panokset eivät välttämättä ole valtavia, mutta seuran säilymiselle elintärkeitä.

Uuden alun kannalta ei ole edes oleellista, aloittaako HIFK ensi kauden Veikkausliigassa vai Ykkösessä. Joka tapauksessa HIFK taistelee jokaisesta oljenkorresta; sen ovat kannattajat, yhteisö ja uudet tukijat ansainneet.

HIFK FOTBOLL AB:N OMISTUS

HIFK:n suurin omistaja on ollut Helsingin Tähdet Oy. Uuden järjestelyn myötä sen omistus putoaa 15 prosenttiin ja uuden yhteenliittymän osuus osakkeista on noin 40 %. Osakkaat kerrotaan heti, kun tarvittavat paperit on rekisteröity ja muut muotoseikat hoidettu. Walden kertoi, että yhteenliittymässä on 10 – 15 henkilöä: heistä julkaistiin tilaisuudessa Waldenin yhtiö Belker Oy sekä HIFK Soccer Rf. jonka kanssa hanke on tehty hyvässä ja avoimessa yhteistyössä.

TALOUDEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄ

Kaikkein tärkein oppi on, että kulut eivät saa ylittää tuloja. Jatkossa HIFK käyttää rahaa vain sen verran, mitä sille sisään tulee. Ylioptimistisen budjetoinnin aika on ohi. Olennaista onnistumisen kannalta on hyvä suunnittelu ja seuranta; itsellekään ei ole syytä esittää asioita kauniimpina kuin ne ovat.

HIFK:lla on edelleen velkaa, mutta suurimmat velat on neuvoteltu pitkäaikaisiksi lainoiksi, joita lyhennetään aikaisintaan viiden vuoden päästä.; sekin edellyttää seuran vakavaraisuutta. Ensi kausi alkaa siis puhtaalta pöydältä talouden suhteen. Seura tulee elämään realisten tulo-odotusten mukaisesti.

Yhteisön tuki on edelleen vahvasti tarpeen, siitä HIFK elää ja hengittää. Seuraava superhetki osoittaa HIFK:n merkitys on hankkia liput maanantaiseen Stadin Derbyyn. Vaikka kyseessä on HJK:n kotiottelu, HIFK myy pohjoisen puoliskon liput Bolt Arenan paikoista (lippu.fi). HIFK:n tulevaisuus on juuri niin kaunis, kuin mikä on sen merkitys yhteisölle.

VALMENTAJAKYSYMYS

HIFK avasi tilaisuudessa tarkemmin asioiden kulkua, kun uutta päävalmentajaa haettiin keväällä. Tätä oli edeltänyt päävalmentaja Tavaresin osoittautuminen virheelliseksi valinnaksi.

Hallitus antoi kokouksessaan hyväksynnän Piccaretan kanssa etenemiselle juuri ennen pääsiäistä, jos ehdot ovat juuri niin kuin hallitukselle esitettiin eikä muita merkittäviä puutteita prosessissa ilmene. Kun sopimus tuli allekirjoittavaksi seuraavana aamuna, se poikkesi hallitukselle esitetystä. Samalla ilmeni se, että toisen pääkandidaatin, Mixu Paatelaisen, kanssa ei oltu todellisuudessa neuvoteltu asiaankuuluvalla tavalla.

Urheilujohtoa kiellettiin etenemästä kenenkään kanssa, kunnes prosessi on käyty kunnolla loppuun. Hallitukselle oli olennaista, että molemmat pääkandidaatit ovat samalla viivalla vertailukelpoisina. Kun tästä oli huolehdittu, Paatelainen päätettiin palkata.

HIFK:n hallitus, puheenjohtaja tai toimitusjohtaja ei ole koskaan tavannut Piccaretaa tai edes puhunut hänen kanssaan. Yksikään nimenkirjoitukseen oikeutettu ei ole laittanut mihinkään tätä koskevaan sopimukseen nimeä. Urheilujohdolle on 100 % selvää, että sillä ei ole nimenkirjoitusoikeutta.

HIFK ei pysty ottamaan kantaa siihen, mitä ja miksi mahdollinen yksittäinen henkilö on kolmansille puhunut tai luvannut. Jos sopimuksen on sanottu olevan selvä, on toimittu ohjeitten ja päätösten vastaisesti.

Hallitus ei koskaan pyri olemaan taitavampi urheilujohtaja kuin urheilujohto. Hallituksen tehtävänä on sen sijaan huolehtia siitä, että prosessit ovat kunnossa ja sopimusehdot budjetinmukaisia.

PAATELAISEN TILANNE

Mixu Paatelaisen valmentajasopimus kattaa tämän kauden ja ensi kauden. Mikäli HIFK putoaa Ykköseen, sopimus ei jatku, elleivät molemmat osapuolet sitä halua. Paatelaisella ja koko valmennustiimillä on hallituksen luottamus takanaan. Tiedossa on, että hänen vaikutusmahdollisuutensa ovat olleet rajalliset aina heinäkuun puoleen väliin saakka, jolloin siirtoikkuna avautui. Taistelu jatkuu ja sen näkee jokaisen toiminnassa tällä hetkellä.

SAKOT PK-35 CUP-OTTELUSTA

HIFK on tehnyt valituksen urheilun oikeusturvalautakunnalle Palloliiton kurinpidon määräämistä saaduista sakoista ottelussa PK-35 – HIFK. Sakot aiheutuivat soihduista ja raketeista Pihlajamäen stadionin ulkopuolella. HIFK:lla ei voi olla vastuuta tapahtumista, joihin sillä ei ole mahdollisuutta tai edes oikeutta vaikuttaa. Lisäksi kurinpidon päätöksessä on erikoista, että järjestyksenvalvonnasta vastanneelle kotijoukkueelle ei määrätty sakkoja. Seuroja on kohdeltu perusteettomasta epätasa-arvoisella tavalla. Selvyyden vuoksi todettakoon, että HIFK:n mielestä kummankaan seuran ei olisi tullut saada sakkoja, sillä ne ovat huolehtineet turvallisuudesta ja järjestyksestä niillä alueilla, joilla niillä on ollut toimivalta ja oikeus operoida.

Lopuksi tiedotetaan, että henkilöstöpuolella maalivahtivalmentaja Roberto Rivelinon ja joukkueenjohtaja Olli Orvaston työsuhteet HIFK Fotboll Ab:n kanssa ovat päättyneet elokuun aikana.

Lähde: HIFK:n tiedote