Kohtuullisen harva, jos kukaan, olisi osannut arvata, että Mikkelissä 17. toukokuuta 1992 tehtiin eräänlaista kotimaan jalkapallohistoriaa. Historian kirjoihin olisi riittänyt jo se, että MP:n Veikkausliigan maalilla debytoi 17-vuotias Jussi Jääskeläinen.

Kun lisätään, että ”Jässi” Jääskeläisen virkaveli kentän toisessa päässä oli tuolloin HJK:ta edustanut Antti Niemi, voidaan puhua historiallisesta ottelusta.

– Niin se oli, muistan kyllä sen debyyttipelin. Tosiaan voitettiin HJK kotona 1-0, Jääskeläinen muisteli Suplan Huucast -podcastissa.

– Pelasin avauskaudella sellaiset viisi peliä ja seuraavalla kaudella saman verran. Sen jälkeen olin MP:n ykkösmaalivahti, uskomattoman uran Englannissa ja Boltonissa myöhemmin pelannut Jääskeläinen muisteli podcastissa.

Avausottelusta muistuu mieleen lähinnä tulos.

– En muista pelistä mitään tunteita, se oli minulle tuntematon paikka. Ei osannut pelätä, Jääskeläinen kertasi debyyttiään.

– Siinä yrittää vain tehdä homman niin hyvin kuin pystyy.

Antti Niemikään ei muista ottelun yksityiskohtia – vain tuloksen.

– Muistan sen, että hävisimme. Mutta voitimme sillä kaudella mestaruuden Gene Keurulaisen valmennuksessa, Niemi vastaa kysymykseen historiallisesta ottelusta Mikkelissä.

– Aika harva varmaan silloin arvasi, että sen ottelun maalivahdit pelaavat myöhemmin yli 100 A-maaottelua ja yli 600 peliä Valioliigassa. Jos on olen rehellinen niin en olisi uskonut itsekään, Niemi tunnustaa.

Ottelu päättyi Jari Huddin tekemällä maalilla MP:n eduksi 1-0. Kentällä nähtiin maalivahtien lisäksi iso kattaus suomalaisen jalkapallon isoja nimiä: MP:n joukkueessa pelasivat muun muassa John Allen, Ilkka Mäkelä, Jyrki Huhtamäki, Jukka Ruhanen, Juha Karvinen ja Tibor Gruborovics. HJK:n riveissä nähtiin Jari Europaeus, Jouko Vuorela, Aki Hyryläinen, Tommi Grönlund, Petri Tiainen, Jari Vanhala ja Ismo Lius – maajoukkuemiehiä kaikki.

Avausottelunsa lisäksi Jussi Jääskeläinen muistelee kattavassa haastattelussa Huucastissa aikojaan Boltonissa ja maajoukkueessa ja kertoo, mitä hän nykyisin tekee.

Suplan Huucastiin pääset tästä.