Englannin jalkapalloliitto FA:n taannoinen päätös lätkäistä Manchester Unitedin tähtihyökkääjä Edinson Cavanille kolmen ottelun pelikielto ja tuntuvat sakot on herättänyt jo runsaasti arvostelua. Nyt tulee kuitenkin todella kovaa tekstiä Uruguayn pelaajien liitolta.

Cavani sai rangaistuksensa Instagram-tekstissään, jossa hän vastasi kannattajalleen käyttämällä termiä ”negrito”, jonka FA tulkitsi rasistiseksi ja muitta mutkitta lätkäisi rangaistuksen, johon sisältyy myös ”kahdenkeskisiä keskusteluja ammattilaisen kanssa”.

Termin rasistisuus on kyseenalaistettu vahvasti ja Uruguayn pelaajien liitto on useamman tähtipelaajan allekirjoittamassa lausunnossaan asettunut vahvasti maanmiehensä tueksi. FA:ta ei lausunnossa säästellä.

– Edinson Cavani ei ole tehnyt mitään mikä voitaisiin tulkita rasistiseksi. Hän ainoastaan käytti latinalaisessa Amerikassa yleistä ilmaisua, jota käytetään kiintymyksenosoituksena rakkaalle tai läheiselle ystävälle, AFU lausui ja kovensi sävyä lopussa.

Lausunnossa kyseenalaistettiin myös vahvasti FA:n päätöksentekoelimien kyky tehdä päätöksiä.

– Osoittaessaan että ainoa oikea elämän arvottaminen on se, joka on niiden päässä, jotka ovat vastuussa Englannin jalkapalloliitossa, on rikollinen teko ja sellainen, joka on täysin mahdoton hyväksyä ja hyökkäys Uruguayn kulttuuria vastaan.

– FA ei ole vain rangaissut yhtä henkilöä, vaan koko kulttuuriamme, elämäntapamme, mikä on todellista syrjintää ja rasismia.