Käsipallon miesten EHF EURO 2022 karsintalohkot arvottiin tiistaina 16.6. Suomi sai samaan lohkoon Tanskan, Pohjois-Makedonian ja Sveitsin.

Lohkovaiheen arvonnassa oli mukana 32 maata, jotka oli jaettu neljään koriin, joista kustakin arvottiin yksi maa jokaiseen kahdeksaan lohkoon. Aiemman karsintavaiheen kautta tiensä lohkovaiheeseen selvittänyt Suomi oli alimmassa eli neljännessä arvontakorissa.

– Vaikea lohko. Sveitsi oli mukana viime kisoissa, Pohjois-Makedonia on yleensä kisoissa ja kaikki tietävät Tanskan tason. Tästä tulee meille varmasti hyvä kokemus päästä pelaamaan tällaisia pelejä näin kovia joukkueita vastaan, Suomen päävalmentaja Ola Lindgren arvioi tuoreeltaan Käsipalloliiton tiedotteen mukaan.

– Kyse on myös kehityksestämme. Meidän täytyy oppia näistä peleistä ja saada kokemusta kovista peleistä. Uskon näistä tulevan hauskat karsinnat ja on hienoa nähdä miten tulemme pärjäämään näitä huippujoukkueita vastaan.

Lohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja siten, että avausottelut pelataan 4.-5.11.2019 ja viimeiset ottelut 2.5.2021. Suomi pelaa karsintalohkon ensimmäisen kotiottelunsa todellisessa herkkupalassa Tanskaa viikonloppuna 7.-8.11. Tarkempi otteluohjelma vahvistuu myöhemmin.

Karsintojen kautta lopputurnaukseen pääsee 20 maata. Kunkin karsintalohkon kaksi parasta ja lisäksi neljä parasta lohkokolmosta selvittävät tiensä lopputurnaukseen. Lohkokolmosten vertailussa huomioidaan ainoastaan ottelut samassa lohkossa ykköseksi ja kakkoseksi sijoittuneita maita vastaan.

Suoraan vuoden 2022 EM-lopputurnaukseen pääsevät isäntämaat Unkari ja Slovakia sekä puolustava mestari Espanja ja vuoden 2020 EM-kisojen hopeamitalisti Kroatia.

Lohkon kolmanneksikin yltäminen vaatii Suomelta venymistä, eikä Lindgren halua suoraan ottaa kantaa mahdollisuuksiin – mutta ei toisaalta niitä ennakkoon tyrmätäkään.

– Täytyy olla realisti ja viimeksi Suomi sai EM-karsinnoissa nolla pistettä. Meidän on mentävä askel kerrallaan. Olemme menettäneet nykytilanteen vuoksi tärkeitä valmistautumispäiviä, mutta tilanne on se mikä se on. Jos meillä on peleissä mahdollisuudet yllättää, niin toivottavasti pystymme käyttämään sen tilaisuuden hyväksemme.

– Nämä ovat sellaisia pelejä, jotka tekevät meidän joukkueestamme paremman tulevaisuudessa. Pelatessamme huippumaita vastaan näemme missä meillä on kehitettävää omassa pelissämme ja samalla opimme niistä, Lindgren painottaa.

Suomen joukkue aloittaa valmistautumisensa kohti karsintoja kevään peruuntuneet leirit korvaavalla lyhyellä leirillä Kisakallion urheiluopistolla 31.7. – 2.8.