Detroit Red Wingsin jääkiekkohistoriaan kuuluu vahvasti kovuus. Joukkueen perimä perustui Gordie Howen vuosiin, jolloin syntyi mm. käsite Gordie Howe -hattutempusta: maali, syöttö ja tappelu. Perintö jatkui kohtuullisen pitkään – oikeastaan niin kauan, kun Scotty Bowman toi luistelun ja taidon Detroitiin, unohtamatta kuitenkaan fyysisyyttä.

Ennen Detroitin modernia kulta-aikaa, joukkue oli NHL:n pelätyin. Vuoden 1983 varaustilaisuus osoittautui hyvin otsikkoja tuottavaksi, sillä joukkue varasi silloin loisteliaan ja pitkäaikaisen kapteeninsa, Steve Yzermanin. Mutta alemmilla kierroksilla varattiin kaksi pelaajaa, joista tultiin myös kuulemaan paljon: Joe Kocurin ja Bob Probertin. Tämä tandem muodosti myöhemmin käsitteen ”Bruise Brothers” – sarjan pelätyimmän tappeluparivaljakon.

Erityisesti Probert nousi Detroitissa omalla sektorillaan legendan asemaan. Kocur tuki vahvasti. Vastustajille tuli selväksi, että joukkueen tähtipelaajat, erityisesti Yzerman, saivat operoida rauhassa. Tai ainakin yleisölle tarjottiin koko rahan edestä viihdettä mikäli nyrkkitappelut viihteeksi halutaan laskea.

”Bruise Brothersin” valtakausi alkoi 1980-luvun lopussa ja kesti 1990-luvun alkuun, kun Kocur siirtyi Detroitista New York Rangersiin kesken kautta 1990-91. Heti tämän jälkeen alkoi spekulointi, milloin eronnut kaksikko kohtaisi kaukalossa ”tanssin” parissa.

Odotettu raskaan sarjan kohtaaminen tapahtui 17. joulukuuta 1993. Ja tämän spekuloidun kohtaamisen arkkitehtina oli vähemmän yllättäen Rangersin Esa ”Tiki” Tikkanen. Tikkanen kamppasi aloituksen jälkeen tylysti Detroitin pelaajan, Probert säntäsi rankaisemaan Tikkasta ja Kocur taas tuli suojelemaan ”Tikiä” Probertin tunnetusti rankanpuoleisilta otteilta. Sitten kaksikko irtautui ja antoi palaa. Puolueettomien arvioiden mukaan klassinen kahden jääkiekkogoonin välinen taistelu päättyi Probertin voittoon.

Tämän kauden jälkeen Probertin henkilökohtaisen puolen ongelmat kasvoivat ja hän oli pelaamatta seuraavan kauden. Välikauden jälkeen Probert pelasi vielä tutussa roolissaan Chicagon paidassa useamman kauden. Kocur voitti Rangersin kanssa Stanley Cupin ja siirtyi takaisin ”kotiin” Detroitiin, tiettävästi Steve Yzermanin vaatimuksesta, 1996 – Detroitin kanssa Kocur voitti vielä kaksi Stanley Cupia lisää pelaajana ja yhden myöhemmin Detroitin videovalmentajana!

Kaksikko kohtasi nyrkkihipoissa ensimmäisen kohtaamisen jälkeenkin, mutta suurin huomioarvo oli nimenomaan ensimmäisessä tappelussa. Vaikka ”Bruise Brothers” tunnettiin pääosin kovista otteistaan tuolloin vahvasti ”old time hockey” -aikakaudella, kumpikin osasi myös pelata. Probert teki parhaimmillaan tehopisteet 29+32=62 yhden kauden aikana ja urallaan 163 maalia. Kocurin tehotilastot eivät olleet ihan samaa luokkaa, mutta uralle mahtuu tärkeitä maaleja, jopa Stanley Cup -finaaleissa.

Jäähylukemat ovat toki omaa luokkaansa. Probert istui urallaan 3300 minuuttia aitiossa, Kocur 2519. Tässä valossa ”Bruise Brothers” -nimike oli melkoisen perusteltu.

Viasat jääkiekko ja Viaplay näyttävät kanavillaan NHL:n klassikko-otteluja.

Katso video Bob Probertin ja Joe Kocurin ensimmäisestä yhteenotosta tästä: