Tänään 75 vuotta täyttävä Pauli Nevala on jostain syystä henkilö, jolle soitetaan, kun toimittajalla ei ole oikein jutunaiheita. Keihään olympiavoittaja on varsinainen lausuntoautomaatti.

Nevala sanoi tänään YLE:n haastattelussa, että dopingaineet pitäisi vapauttaa. Hänen mukaansa ei ole väliä sillä, onko tulos tehty hormoneilla vai kaurapuurolla, kun on kyse urheilusta. Mitäs sanot sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Nevala huutelee omasta poterostaan näitä juttujansa aina, kun siihen annetaan tilaisuus. En ymmärrä, mistä hänen katkeruutensa johtuu. Ja vielä vähemmän ymmärrän sitä, että moni media nuolee Nevalan hanuria, koska se oikein loppuu? Ei kai yli 50 vuotta vanhalla olympiavoitolla voi leijua loputtomiin, etenkin kun on myöntänyt käyttäneensä urallaan jatkuvasti kiellettyjä aineita. Miksi ihmeessä Nevalasta on tehty jonkinlainen sankarihahmo?

– Räväkät kommentit tietysti myyvät, mutta nämä Nevalan jorinat on kuultu jo niin moneen kertaan, että alkaisi hiljakseen riittää.

No mitä sanot Nevalan doping-ajatuksesta?

– Täyttä roskaa. Nevala vertaa dopingin riskejä urheilussa normaaliin vammariskiin, mutta kyse on täysin eri asiasta. Miksi mies puhuu dopingin käytön puolesta? Miten hän voi samaan aikaan olla uskottava keihäsjuniorien valmentaja? En minä ainakaan veisi urheilevaa lastani lähellekään kaveria, joka sanoo, että dopingin käyttö on ihan jees hommaa.

Nevala sanoo haastattelussa myös, että ikivanhat papat istuvat päätöksentekijöinä ja ajavat läpi 50 vuotta vanhoja ideologioitaan. Ja nämä miehet päättävät ettei dopingia saa käyttää.

– Tämäkin on täysin naurettava ja vailla mitään faktapohjaa oleva väite. Keitä ne ikivanhat papat ovat, jotka päätöksiä tekevät? Asiahan on tismalleen päinvastoin. Dopingin käyttö ja sen hiljainen hyväksyminen on 50 vuotta vanhaa ideologiaa, nyt yritetään puhdistaa urheilua ja urheilla puhtaana.

Mitä tapahtuisi, jos Nevalan toiveiden mukaan doping vapautettaisiin?

– Koko urheilujärjestelmä sellaisena kuin sen nyt tunnemme, romahtaisi. Moni urheilija lopettaisi varmasti, koska ei haluaisi pilata terveyttään, vanhemmat tuskin toisivat lapsiaan urheilun pariin, jos tietäisivät, että jossakin vaiheessa uraa alkaa dopingin käyttö. Koko ajatus on täysin absurdi ja naurettava. Ne jotka tällaisia päästelevät suustaan, eivät ymmärrä urheilun ytimestä yhtään mitään.

– Tällaiset kommentit ovat iso märkä rätti kaikkien niiden silmille, jotka yrittävät urheilla ja valmentaa puhtain keinoin.

Mutta eikö antidopingtyö tunnu aika epätoivoiselta urakalta?

– Tuntuuhan se, mutta pääasia, että sitä tehdään ja koko ajan enemmän. Ei kai poliisiakaan voi lopettaa, kun kaikkia rikollisia ei kuitenkaan saada kiinni. Alkaa mennä hermot, joten on ehkä parempi, etten sano enää mitään…