Kenialaisjuoksija Asbel Kipropin jääminen kiinni dopingtestissä on iso isku yleisurheilulle ja etenkin 1500 metrin juoksulle, jossa Kiprop on voittanut niin olympiakultaa kuin MM-kultaakin.

Kipropin kovina kilpakumppaneina ovat vuosikaudet olleet norjalaisveljekset Henrik ja Jakob Ingebrigtsen, joille uutinen kärähtämisestä oli todella masentava shokki.

– 1500 metrillä tämä on melkein yhtä iso skandaali kuin Lance Armstrongin kärähtäminen; Henrik Ingebrigtsen kuvaili NRK:lle.

– Kiprop on on ollut se juoksija, johon kaikki ovat verranneet itseään. Hän ollut paras ja juossut nopeimmat 1500-metriset viime vuosina. Kyse ei ole kenestä tahansa.

Mitään epäilyksiä ennakkoon ei ole ollut, vaikka testaaminen Keniassa on kohtuullisen harvassa ja Euroopassakin voi juosta vältellen testejä.

– Hän on huijannut ja hyvä että hän jäi kiinni. Sitä tuntee vain itsensä todella petetyksi kun yksi maailman viime vuosien parhaista juoksijoista on dopattu.

Myös velipoika Jakob on samoilla linjoilla.

– Tämä on ärsyttävää ja myös traagista kaikille juoksijoille, jotka ovat tehneet töitä mitalien ja hyvien sijoitusten eteen.