Perjantai osoitti, että rohkeus saattaa kannattaa MM-lopputurnauksen otteluita vedonlyöntimielessä puntaroidessa. ”Tylsä” 1-0 saattaa tuntua perustellultakin vaihtoehdolta, mutta ei välttämättä ole se järkevin tapa lähestyä otteluita.

Yksi kisojen mielenkiintoisimmista alkulohkoista eli lohko D potkaistaan käyntiin lauantaina. Uruguay ja Costa Rica avaavat pelin ja Englanti kohtaa Italian heti perään lohkon toisessa ottelussa.

Costa Ricalle on ennakkoon annettu lohkossa lähinnä kiusaajan rooli ja kahdesta jatkopaikasta käydään sitten kamppailu kolmen muun maan kesken. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Costa Rica pitää pystyä kaatamaan ja Uruguaylla ovatkin niskassaan kaikki paineet avausottelussa. Luis Suarez seuraa ottelun todennäköisesti sivusta, mutta Edison Cavanin johdolla hyökkäysvoimaa riittää.

BBC:n pitkäaikainen kolumnisti, entinen huipputoppari Mark Lawrenson ennakoi ottelusta 1-1-tasapeliä ja viittaa ennen kaikkea Suarezin poissaoloon ja Uruguayn ”keskikertaisuuteen” puolustussuuntaan.

Englannin ja Italian kohtaamisessa ”Lawro” piirtää lapulle juuri tuon tylsän 1-0:n ja perustelee tätä sillä, ettei Italia ole enää entisensä eikä ”pelottava” vastustaja.

Lawrensonin arviossa jälkimmäisen ottelun osalta saattaa olla mukana hiukan Englanti-lisää ja kumpaankin otteluun voi ottaa ennakoidessaan myös tyystin toisen näkökulman.

Uruguayn ja Costa Rican kohtaamisessa huomio kannattaa ehkä kiinnittää Uruguayn puolustuspelaamisen sijasta Costa Rican puolustamiseen. Joukkue puolustaa tiiviisti ja koko ryhmän voimin, mutta laatu yksinkertaisesti on Lawrensonia lainaten ”keskinkertainen”. Uruguay saattaa hyvin lähteä peliin kolmellakin hyökkääjällä , mutta pitää keskustan tiiviinä ja eliminoi Costa Rican nopeat vastaiskut. Costa Ricalle on vaikea ennakoida maaleja ja nolla tulosvedossa onkin hyvä lähtökohta. Jos Uruguay saa nopean johtomaalin, voi se iskeä osumia useammankin. Voitto tosin on tärkein, joten 2-0 riittäisi Uruguaylle mainiosti.

Italian osalta pitää paikkaansa ettei joukkue ole entisensä sikäli, että se ei pelaa perinteiseen italialaiseen tapaan. Peli pyörii edelleen Andrea Pirlon ympärillä, mutta pallollisena osaavia pelaajia on muitakin. Sekä Cesare Prandelli että Englannin virkaveli Roy Hodgson osaavat organisoida puolustuspelaamisen ja sillä perusteella 1-0 ei välttämättä tässä ole huono veikkaus. Kumpaan suuntaan tuon yhden maalin sitten arvioi tulevan, se on makuasia. Vai nähdäänkö kisojen ensimmäinen 0-0? Kuuma ilmanala ja välttävässä kunnossa oleva kenttä Manausissa vähentää vielä riskinottoa etenkin ottelun loppupuolella.