Neljä Englannin liigan perustajaseuraa pelaa nyt Valioliigassa – tiedätkö ketkä ja missä ovat muut?

© Kuva: Getty Images

Englannin liigan historian ensimmäinen kausi pelattiin 1888-89 12 joukkueen kaksinkertaisena sarjana. Noista 12 joukkueesta ylimmällä sarjatasolla eli Valioliigassa pelaa tällä hetkellä vain kaksi.

Englannin liiga on laajentunut vajaassa 130 vuodessa merkittävästi, mutta ensimmäiset kaudet pelattiin vain yhdellä sarjatasolla.

Voi kuulostaa oudolta – katsantokannasta riippuen – että vain neljä tai jopa neljä ensimmäisellä kaudella mukana ollutta seuraa pelaa tälläkin kaudella ylimmällä sarjatasolla, mutta oikeastaan oudompaa on se, että jokaisen 12 joukkueen nimi on periaatteessa hyvin tuttu englantilaista jalkapalloa seuraaville nykyäänkin.

Kauden 1888-89 Englannin liigan seurat kyseisen kauden lopullisen sarjataulukon järjestyksessä:

Preston North End – Suuret menestykset ovat kaukana takana, mutta Preston porskuttaa Championshipissa tälläkin hetkellä kohtuuasemissa sijalla 11. Preston ei muuten ensimmäisellä kaudella hävinnyt yhtään ottelua.

Aston Villa – Pääsarjan vakiojäseniä pitkään ollut seura lähti viime keväänä hakemaan vauhtia Championshipista, jossa on tällä hetkellä sijalla 13.

Wolverhampton Wanderers – Edellisten tavoin Championshipissa, jossa on pelannut pääosan kausista viime aikoina. Tapaninpäivän alla sijalla 18.

Blackburn Rovers – Valioliigamestaruudenkin voittanut Blackburn on sekin juuttunut Championshipiin. 20. sija tässä vaiheessa ennakoi kuitenkin mahdollista putoamista kauden päätteeksi.

Bolton Wanderers – Valioliigassakin tasaisin väliajoin, mutta putosi jopa Ykkösliigaan saakka viime keväänä. Kolmas sija tässä vaiheessa antaa kuitenkin toiveita paluusta ylemmälle sarjatasolle jo ensi kaudeksi.

West Bromwich Albion – Yksi kolmesta tämän hetken Valioliigajoukkueesta, vaikka on hakenut aika ajoin vauhtia alempaakin.

Accrington – Accrington Stanley löytyy tälläkin hetkellä League Twon sijalta 22., mutta ainoana poikkeuksena tässä ei puhuta samasta seurasta, joka pelasi liigaa kaudella 1888-89. Alkuperäinen Accrington FC erosi liigasta jo keväällä 1893 ja toimita loppui jo vuonna 1896. Aiempi paikalliskilpailija Accrington Stanley nostettiin liigan laajennuksen myötä mukaan kaudelle 1920-21, mutta erosi liigasta keväällä 1962 taloudellisten epäselvyyksien takia ja ajautui sittemmin konkurssiin, kunnes seura nostettiin uudelleen pystyyn parin vuoden tauon jälkeen vuonna 1968 ja Accrington palasi liigakartalle pitkän korpivaelluksen jälkeen vuonna 2006.

Everton – Ehkä se seura näistä 12:sta, joka kaikkein selkeimmin mielletään kuuluvaksi pysyvästi ylimmälle sarjaportaalle. Eikä ihme, sillä 114 kautta ylimmällä sarjatasolla on ennätys Englannissa. Yhdeksännellä sijalla tällä hetkellä.

Burnley – Ei ehkä ole kuulunut Valioliigan vakiokalustoon, mutta pelaa tällä hetkellä ylimmällä sarjatasolla ja lähtee vuodenvaihteeseen sijalta 16.

Derby County – Jälleen yksi joukkue nykyisestä Championshipista, jonne Derby on jumiutunut aika pysyvän tuntuisesti. Seitsemäs sija tässä vaiheessa antaa kuitenkin toivoa mahdollisesta noususta kauden päätteeksi.

Notts County – Englannin vanhin seura, jonka menestyksen vuosista on jo aikaa, mutta on pelannut liigassa pysyvästi. Tällä hetkellä League Twossa sijalla 20.

Stoke City – Se neljäs Valioliigajoukkue, vaikka avauskausi Englannin liigassa ei luvannut hyvää viimeisen sijan myötä. Sijalla 11. Valioliigan sarjataulukossa ennen Tapaninpäivää.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.