Viasat ja Viaplay näyttävät sunnuntaina kanavillaan jääkiekon World Cup 2016 -otteluita. Turnaus on jäänyt ehkäpä tuskallisimpana modernina turnauksena Leijonien kannalta – lopullisessa taulukossa Leijonat löytyivät sijalta 8 eli jumbosijalta.

Turnauksessa esiteltiin myös ensimmäistä kertaa uusi muoto, yhdistelmäjoukkueet. Aiemmin puhtailla maajoukkueilla pelatut World Cupit saivat nyt hybridejä matkaan, sillä NHL-pelaajista oli koottu ”Eurooppa” -niminen kokonaisuus, joka koostui sarjan pelaajista ns. pienemmistä maista. Euroopan joukkueessa pelasi nimensä mukaisesti eurooppalaisia pelaajia muista maista kuin Suomesta, Ruotsista, Venäjästä ja Tshekistä, joilla kaikilla oli oma joukkueensa. Lisäksi rakennettiin ikärajasidonnainen ”Pohjois-Amerikka”, johon koottiin nuorista, lupaavista kanadalais- ja jenkkipelaajista oma ryhmänsä. Näin saatiin lukema kahdeksan: Kanada, USA, Venäjä, Tshekki, Suomi, Ruotsi, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka.

Nämä yhdistelmäjoukkueet sekoittivat omalla tavallaan pakkaa. Kanada kesti varsin hyvin sen, että pari todennäköisesti heidän ykkösnyrkkiinsä mahtuvaa pelaajaa (kuten esimerkiksi Connor McDavid) luovutettiin nuorten ryhmään. USA ei sen sijaan kestänyt – Auston Matthews ja Jack Eichel olisivat varmuudella mahtuneet isoihin rooleihin myös Jenkkien ykkösnyrkissä. Osittain tämän vuoksi Yhdysvaltojen World Cupista tuli mahalasku.

Tuskin oli ennakkoon myöskään ajateltu, että Eurooppa pötkisi pitkälle. Mutta oivallisella asenteella pelannut yhdistelmä eteni aina loppuotteluun asti. Näin ollen finaalista muodostui epäperinteinen – maajoukkueturnausjääkiekon sijaan pelattiin maa vs maanosa, jossa suurimpien maanosan maiden parhaat pelaajat eivät olleet mukana. Tämä ei tietenkään ollut Sveitsistä, Tanskasta, Slovakiasta, Saksasta, Norjasta, Sloveniasta ja Ranskasta tulleiden pelaajien/pelaajan vika – päinvastoin, joukkueen yksi vahvuuksista oli yhtenäisyys.

Eurooppa selvisi välieriin lyömällä Ruotsin Tomas Tatarin jatkoaikamaalilla. Toisessa välierässä Kanada voitti Venäjän 5-3. Paras kolmesta – finaalissa Kanada otti pokaalin suoraan kahdessa ottelussa. Tosin joukkue joutui tekemään täyden päivätyön Euroopan kanssa: kumpikin ottelu oli ainakin tuloksellisesti tiukka, sillä ensimmäisen pelin kivikova ja nimivahva Kanada vei 3-1 ja toisen 2-1.

Entäpä Leijonat? World Cup tuli tietynlaisessa murrostilanteessa. Vuosia joukkuetta ”parhaiden pelaajien turnauksissa” kantaneet Leijona- ja NHL-konkarit olivat väistyneet ja uusi, tällä hetkellä lippua kantava sukupolvi ei ollut vielä noussut sille tasolla, jolla he nyt pelaavat. Suomen kohtaloksi jäi hävitä kaikki kolme alkulohkon peliä: avauspelissä Leijonat jäi Pohjois-Amerikan nuorukaisten hurrikaanin alle ja hävisi 1-4. Toisessa ottelussa Ruotsi voitti 2-0 ja kolmannessa Venäjä kukisti Leijonat 3-0. Saldona oli siis vain yksi tehty maali kolmessa ottelussa, Valtteri Filppulan tekemänä.

Viasat ja Viaplay näyttävät World Cupin 2016 kanavillaan sunnuntaina. Tarjolla on Suomen kolme alkulohkon ottelua, välierät sekä molemmat finaalit.