Keke Rosbergin jalanjäljillä… – Lukas Hradecky tekemässä historiaa

© Kuva: Juha Tamminen

Torstai-iltana palkitaan perinteisesti Vuoden urheilija. Suurin ennakkosuosikki on Huuhkajien ja Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky. Hradecky voitti Iltalehden ja YLEn järjestämät yleisöäänestykset ja myös vedonlyöntikertoimissa maalivahti on ykkössuosikki toimittajien äänestyksen valinnaksi.

Mikäli Hradecky valitaan, tekee hän tietynlaista historiaa: hänestä tulisi ensimmäinen alkujaan ulkomaalainen Vuoden urheilija Suomessa. Hradecky on syntynyt Slovakiassa ja muuttanut Suomeen isänsä lentopallon pelaamisen kautta pikkupoikana. Suomen kansalaisuus on tullut myöhemmin – Lukaksen veljet Matej ja Tomas syntyivät Suomessa.

Jos Hradecky kunnian torstaina saa, hänestä tulee toinen muualla kuin Suomessa syntynyt Vuoden urheilija. Vuonna 1982 palkinnon pokkasi Keijo ”Keke” Rosberg. Hän syntyi Solnassa Ruotsissa, kun hänen isänsä oli lähtenyt töihin Ruotsin puolelle ja tavannut siellä tulevan vaimonsa. Rosberg muutti takaisin jo vuoden syntymästään. Ero Hradeckyn historiaan on siinä, että Rosbergin vanhemmat olivat suomalaisia, mutta Hradeckyn slovakialaisia, vielä silloin. Myöhemmin koko Hradeckyn perhe on kotiutunut Suomeen ja Turkuun.

Lukas Hradecky ei ole koskaan salaillut juuriaan. Slovakiassa hän käy lomailemassa säännöllisesti, vaikka turkulaisuus esiintyykin hänen jutuissaan, esimerkiksi Suplan Bundes-Luke -podcastissa, säännöllisemmin. Hradecky edustaakin monella tavalla sitä, millainen kehitys Huuhkajissa on ollut: joukkueessa on useampia erilaisia taustatarinoita Glen Kamarasta Nicholas Hämäläiseen tai Robert Tayloriin, esimerkkeinä.

Mikäli Lukas Hradecky palkitaan illalla, hänestä tulee neljäs joukkuelajien edustaja – ja neljäs jalkapalloilija – joka on kunnian saanut. Aiemmin palkinnon ovat pokanneet Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja viime vuonna Teemu Pukki.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.