Bayer Leverkusenin Joel Pohjanpalo on kokenut viime vuosina todella paljon.

Pitkän tauon jälkeen A-maajoukkueen mukaan Bosnia-Hertsegonvina- ja Armenia-otteluihin palannut Pohjanpalo kertoo Suplan Huucast – Huuhkajat ja Helmarit liidossa -podcastissa, että uran päättyminen oli todellakin hiuskarvan varassa.

– Jalan telaluuni oli puolen sentin päässä kokonaan halkeamisesta. Jos se olisi mennyt kokonaan halki, urani olisi ollut paketissa, Pohjanpalo kertoo.

Kun maaliskuun 2018 maajoukkueleiriltä alkaneen vamman vakavuus lopulta selvisi, se pidettiin pienen piirin tiedossa näihin päiviin asti.

– Sitä ei silloin haluttu sanoa mediaan, kun sopimusneuvottelut seuran kanssa oli kesken. Sitten kun (jatko-)sopimus tehtiin, myöskään seura ei halunnut median tietävän. Nyt jälkikäteen kun kaikki on kunnossa, siitä voidaan puhua, Pohjanpalo kertoo.

Pohjanpalon vamma oli todella erikoinen. Hänelle ei tullut minkäänlaisia oireita tai kiputiloja.

– Kukaan ei aluksi tiennyt, mikä minulla on ja mistä se johtui. Kävin varmaan kahdeksalla eri lääkärillä ympäri Eurooppaa. En tuntenut mitään kipua tai oireita. Lääkärini selitti tätä sillä, että jalkani oli niin huonossa kunnossa ettei kipuja tullut, Pohjanpalo kertoo.

Pohjanpalon jalan kuntoutus alkoi totaalilevolla.

– Ensimmäiset sata päivää kävelin kepeillä ja olin ihan totaalilevolla. Katseltiin kotona Netflixiä ja kasailtiin palapelejä. Olin myös viisi päivää sairaalassa putkeen 12 tuntia tiputuksessa, jotta saataisiin luun aineenvaihdunta paremmaksi. Pyöräilin kolmetuhatta kilometriä kuntopyörällä kuntoukseni aikana, Pohjanpalo kertoo.

Pohjanpalon loukkaantuminen on kasvattanut miestä henkisellä tasolla paljon. Loukkaantuminen eteni ensin toiveikkaasti, kunnes yhtäkkiä tulikin takapakkia.

– Puolitoista vuotta sitten lääkärini kertoi, että he eivät osaa sanoa pelaanko enää koskaan jalkapalloa. Ensimmäiset kuukaudet olivat pahimpia. Jouduin käydä sairaalassa ja kävellä kepeillä, eikä saanut tehdä yhtään mitään, Pohjanpalo kertoo.

Positiiviselle puolelle voidaan laittaa se, että Bayer Leverkusenin hyökkääjä pystyi loukkaantumisen aikana treenaamaan tiettyjä asioita paremmin kuin ollessaan pelikuntoinen.

– Juoksukuntoni on se mitä sen pitää olla. Toinen yllättävä asia on se, että olen nopeampi kuin ennen loukkaantumista. Huippunopeudekseni on mitattu 33,5 kilometriä tunnissa, Pohjanpalo kertoo.

Loukkaantumisen myötä tullut tauko on myös muuttanut Pohjanpalon suhtautumista treenien ulkopuoliseen elämään.

– Mietin aina viikon kerrallaan miten treenit tulee olemaan ja miten treenataan, Pohjanpalo kertoo.

Pohjanpalolla ja Huuhkajilla on seuraavaksi edessä EM-karsintaottelut Bosnia-Hertsegovinaa vastaan lauantaina 12.10. ja Armeniaa vastaan 15.10. Molemmat ottelut nähdään suorana Viasat Jalkapallo -kanavalla, Viaplayssa ja ilmaiseksi Viafreessä.

Kuuntele Huucast kokonaisuudessaan Suplassa.