Suomi puristi itsensä finaaliin nuorten jääkiekon MM-kilpailuissa voittamalla Ruotsin 2-1. Olihan taas melkoinen ottelu, vai mitä sanot sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Oli todella. Hetken näytti, että Ruotsi on parempi joukkue. Mutta avauserän jälkeen Suomi vei ottelua. Tämä oli ylivoimaisesti Suomen paras peli tässä turnauksessa ja päävalmentaja Jukka Jalonen osoitti jälleen kerran, että hän pystyy kehittämään joukkuettaan turnauksen aikana koko ajan. Tämä oli todella kypsä esitys.

Suomen aiemmissa peleissä verkot ovat heiluneet molemmissa päissä rajusti, nyt niin ei käynyt.

– Suomen maalilla Kaapo Kähkönen oli terästä. Mutta niin oli tänään Suomen puolustuskin, kirkkaasti parempi kuin kertaakaan tässä turnauksessa. Nyt ei tullut samanlaisia hasardivirheitä kuin Kanadaa vastaan, ruotsalaiset pidettiin pääosin erinomaisesti ulkona parhaalta maalintekosektorilta. Yksikään puolustuksen lenkki ei tänään pettänyt. Ja lisäksi hyökkääjät täyttivät oman puolustusvelvoitteensa erittäin nöyrästi.

– Suomi pelasi myös kolmannen erän johtoasemassa hienosti. Se on usein vaarallinen paikka, jos oma peli unohtuu ja ryhdytään vain puolustamaan. Suomella oli uskomaton paine koko ajan kolmannessa erässä, kaukalossa nähtiin järjetön määrä työtä joka jannulta jokaisessa vaihdossa. Senttiäkään ei annettu ilmaiseksi. Hyökkäyspeliä ei kuitenkaan unohdettu, eikä peli mennyt liian passiiviseksi. Tämä oli todella järkevää pelaamista.

– Pakko nostaa vielä esiin pieni suuri yksityiskohta: Aleksi Saarelan työ 2.53 ennen ottelun loppua oli Suomen kaikkensa antamisesta fantastinen esimerkki. Saarela painoi pitkän vaihdon jälkeen umpiväsyneenä vielä Ruotsin maalin taakse Andreas Englundin kimppuun. Tämä nappasi jostain syystä Saarelaa kraivelista ja joutui jäähylle todella pahaan aikaan. Ruotsi on otteluiden lopussa aina todella vaarallinen, nytkin se pystyi rakentelemaan jopa alivoimalla pari paikkaa. Saarelan karski duuni antoi kuitenkin Suomelle happea jaksaa tärkeät viimeiset minuutit.

– Ruotsalaisten hyvyydestä kertoo paljon se, että viimeisen puolen minuutin aikana tuli vielä pari ilkeää pomppua kohti Suomen maalia, ja Ruotsi pystyi kaivamaan vielä viimeiselläkin sekunnilla hienon vetopaikan. Mutta nyt näyttää olevan niin, että nämä Leijonat eivät sula!

Ja Mikko Rantasen ketjukin pääsi vauhtiin juuri oikealla hetkellä.

– Eivät he huonosti ole pelanneet tähänkään asti, mutta nyt kolmikko nousi siihen rooliin, mitä heiltä on odotettu. Rantanen, Roope Hintz ja Antti Kalapudas pelasivat loistavan ottelun. Varsinkin Kalapudas on yllättänyt, sillä hän tuli kesken turnauksen mukaan oltuaan alussa 13. hyökkääjä. Hän on kasvanut joukkueen mukana huikeasti.

Ruotsalaismediat alkoivat itkeä tuomarilinjasta jo kesken pelin…

– Heh, kova paikkahan tämä svedpettereille on. Ruotsalaisten jäähykatkeruus oli aika koomista. Muutama helppo jäähy puhallettiin, mutta molemmille. On täysin turha puhua, että tuomarit olisivat ratkaisset tänään yhtään mitään. Tänään ratkaisi parempi valmennus, parempi valmistautuminen ja parempi joukkue. Suomi oli tänään parempi, sitä ei voi kukaan realisti kiistää.

Huomenna on edessä finaali ja vastassa USA tai Venäjä, miten käy?

– Kyllä tässä on sellaiset merkit ilmassa, että nämä nuorukaiset menevät päätyyn asti. Nyt meillä on kaksi ketjua, jotka ovat hyökkäyspäässä supervaarallisia, ja puolustus sekä maalivahti Kähkönen saivat tänään järjettömän lastin itseluottamusta. Pirun hyvin saa finaalivastustaja pelata, jos aikoo tämän Suomen joukkueen voittaa. Kyllä tässä maailmanmestaruus haiskahtaa.