Jalkapallon MM-kisat Venäjällä ovat tarjonneet lohkovaiheessa ja neljännesvälierissä tukun yllätyksiä.

Hallitsevan mestarin Saksan tie tyssäsi jo alkulohkoon. Toinen 2014-kisojen finalisti Argentiina meni vaivoin jatkoon pudotakseen neljännesvälierissä ei niin yllättäen Ranskalle. Euroopan mestari Portugalin taival katkesi niin ikään neljännesvälierissä Uruguayta vastaan.

Iso sensaatio nähtiin myös sunnuntaina, kun kisaisäntä Venäjä pudotti Espanjan rangaistupotkukilpailun jälkeen. Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kertoo Viafreen haastattelussa seuranneensa yllätyksiä suurella mielenkiinnolla.

On ollut yllätysten kisat. Se on tietenkin hienoa, että tulee näitä yllätyksiä. Pettymyksiin voi laskea myös Puolan, jonka itse olin rankannut aika korkealle, mutta jäivät lohkon viimeisiksi, Kanerva kertoi yleisölle O’Learys Bakersissa.

Puolan ainoat pisteet alkulohkosta tulivat päätöskierroksen 1-0-voitolla Japanista. Japani ja Senegal päätyivät H-lohkossa kumpikin neljään pisteeseen identtisellä rekordilla. Fair play -pisteet ratkaisivat jatkopaikan Japanille.

– Japani on ilman muuta yksi iso yllätys. Meni niukimmalla mahdollisella tavalla jatkoon. On hienoa, että myös aasialainen joukkue menee MM-kisoissa jatkoon, Kanerva kommentoi.

Maanantai-illan neljännesvälierässä Japanin edessä on kova haaste, sillä vastaan asettuu G-lohkon puhtaalla pelillä voittanut Belgia, joka lukeutuu kisojen mestarisuosikkeihin.

– Lähtökohta on tietysti se, että Belgia on iso ennakkosuosikki. Voitti lohkonsa ja on ollut sinänsä vahva ja vakuuttava. Japani on ison haasteen edessä. Toisaalta se tapa, jolla he puolustavat, on ollut aika hyvä ja tehokas. Iso kysymys on se, kuka siellä ne maalit tekee, Kanerva pohti.

Vaikka Japani onkin etukäteen ajateltuna lähes mahdottomassa paikassa, ei yllätystä voi tässäkään otteluparissa sulkea pois.

– Jos veikkaan, niin ehkä hyvässä lykyssä he voivat päästä jatko-otteluun ja rankkareille, ja sitä kautta jatkoon. Mutta kyllä Belgialla on aikamoinen ylivoima, jos ajatellaan sitä fyysisyyttä, mitä joukkueesta löytyy paljon. Japanilla on iso haaste esimerkiksi erikoistilanteiden puolustamisessa. Mutta ehkä sillä kurinalaisella puolustamisella he voivat sinnitellä hyvinkin pitkälle. En usko, että yllätykset jäävät vielä tähän näissä kisoissa. Tässä olisi ainekset yhdelle lisäjymypaukulle, Kanerva päättää.

Markku Kanerva kertoo haastattelussa näkemyksiään MM-kisojen taktisista ja pelillisistä trendeistä ja Huuhkajien lähtökohdista syksyllä alkavaan Nations Leagueen. Haastattelu on katsottavissa kokonaan Viafreessä.

UEFA Nations League ja EM-karsinnat näkyvät ensi syksystä alkaen Viasatilla ja Viaplayssa. Kaikki Huuhkajien ottelut ovat myös vapaasti katsottavissa Viafreessä.