Miesten 1500 metrin pikaluistelun loppuratkaisu meni harvinaisen tiukalle ja maalikameran kuvia tutkittiin pitkään ennen kuin puolalainen Zbigniew Brodka julistettiin voittajaksi – 0,003 sekunnin erolla hollantilaiseen Koen Verweijn edellä.

Puolalainen löi tauluun 17. parissa ajan 1.45,00 ja myöhemmin luistelleen Verweijn kohdalla kello pysähtyi täsmälleen samaan aikaan. Verweij ehdittiin jo julistaa olympiavoittajaksi, mutta maalikameran kuvan tarkempi tarkastelu käänsi sijoitukset päinvastoin.

– Minun pitäisi olla iloinen hopeasta, mutta tämä tuntuu suurelta tappiolta. Juuri nyt tuntuu kuin kaikki kova työni ei olisi ollut minkään arvoista, Verweij sanoo kisajärjestäjien verkkosivuilla.

Brodkan tunnelmat olivat luonnollisesti päinvastaiset.

– En tiennyt heti voittaneeni, koska Verweijn nimi oli taululla ykkösenä. Oli uskomaton tunne kun asia selvisi, Brodka sanoi.

– Kukitusseremoniassa sanoin hänelle olevani pahoillani, mutta tällaista urheilu on. Minusta pitää olla kuitenkin vain yksi olympiavoittaja; olisin sanonut saman vaikka olisin hävinnyt.