Veikkausliigan MYPA:n toiminnanjohtaja ja entinen monivuotinen liigapelaaja Marco Manso odottaa jännittyneenä illan MM-puolivälierää Brasilia – Kolumbia. Ottelu pelataan Manson kotikaupungissa Fortalezassa, jossa mies oli itse seuraamassa lohkovaiheen otteluita.

Millainen tunnelma Fortalezassa oli?

– Se on tietysti kotikaupunkini, joten minulle tunnelma siellä on aina loistava. Mutta kyllä nyt oli poikkeuksellista. Uusi yli 50 000 katsojaa vetävä stadion, ensimmäinen virallinen MM-ottelu kaupungissa ja loistavia pelejä kaikkineen – olihan se fantastista.

Nyt Fortalezassa pelataan Brasilian kisojen tähän mennessä tärkein ottelu. Miten näet Brasilian otteet tähän saakka?

– Brasilia ei ole pelannut niin hyvin kuin odotin, eikä saanut koko potentiaaliaan käyttöön ainakaan vielä. Olen ollut suoraan sanoen pettynyt. Parannettavaa on, mutta uskon että joukkue myös pystyy parantamaan.

Mikä pelissä on kiikastanut?

– Yksi asia ovat laitapuolustajat Marcelo ja Dani Alves, jotka ovat seurajoukkueissaan pelanneet paljon paremmin. Siellä he tukevat hyökkäyksiä vahvasti, mutta ovat nyt tyytyneet enemmän peruspelaamiseen ja olleet liian passiivisia. Toinen on se, että kovia työntekijöitä keskikentältä kyllä löytyy, mutta luovat pelaajat eivät ole oikein päässeet esille.

Neymarin merkitys joukkueelle on suuri. Onko se jopa liian suuri?

– Tähän mennessä nähdyn perusteella näin voisi sanoa. Kun Neymar pelaa hyvin, on tulos hyvä. Jos hän jää pimentoon, Brasilian peli ei mene lainkaan eteenpäin.

Nyt vastassa on Kolumbia, millaiset lähtökohdat otteluun ovat?

– Vastassa on toinen Etelä-Amerikan maa, joka on tuttu monista karsinnoista ja siinä mielessä Brasilialle helpompi kuin eurooppalainen vastustaja. Brasilia tietää miten Kolumbia pelaa. Tietysti tämä pätee myös toisinpäin ihan samalla tavalla. Brasilian etuna on kuitenkin kotikenttä Fortalezassa, mukava 28 asteen lämpö ja kotiyleisön tuki.

Onko Kolumbia siis altavastaaja kuten historiatilastotkin maiden välillä kertovat?

– En sanoisi niin. Kolumbian joukkue tuntuu olevan nyt parhaimmillaan. He ovat pelanneet jo neljä hyvää ottelua ja en usko, että heillä on ainakaan liikaa kunnioitusta Brasiliaa kohtaan niin kuin ehkä joskus voinut olla.

Ja vielä: miten ottelu tänään päättyy?

– Hahaa, vaikea sanoa… Jos kuuntelen sydäntäni, niin Brasilia voittaa 3-1. Jos ajattelen puhtaasti jalkapalloilullisesti, niin olisin 1-0:aan erittäin tyytyväinen. Aamusta saakka olen joka tapauksessa ollut aika jännittynyt, mutta toivon parasta.