Belgian jalkapallomaajoukkue on tiistai-iltana kovan haasteen edessä.

Vastaansa joukkue saa MM-kisojen välierävaiheessa kivikovan Ranskan. Voittajalle on tarjolla paikka ensi sunnuntaina 15.7. pelattavaan MM-finaaliin. Vastustaja tulee keskiviikkona pelattavasta ottelusta Kroatia-Englanti.

Belgian kapteeni Vincent Kompany nauttii suurta arvostusta joukkueessa. Manchester Cityn kovapäinen toppari on johtajatyyppi, jota kunnioitetaan ja kuunnellaan niin seurassa kuin maajoukkueessa.

Mikä Kompanyssa sitten on niin erityistä? Antaa hänen kanssaan kolme vuotta Anderlechtissa toppariparina pelanneen, Kompanyn kanssa yhä tiiviisti tekemisissä olevan entisen Suomen A-maajoukkuepelaajan Hannu Tihisen kertoa.

Tihinen vietti Kompanyn kanssa noina kolmena vuotena (2003-2006) useita öitä hotellihuoneessa. Näin kaksikko tutustui hyvin ja vietti paljon aikaa yhdessä. Kompany, nyt 32, otti oppia häntä kymmenen vuotta vanhemmalta Tihiseltä.

– Se, mikä Vincentissä on tietynlainen erityispiirre, mitä ei löydy monesta: ensinnäkin hän on yksi fiksuimpia jalkapalloilijoita ketä tiedän. Toinen (syy) on se, että hän on johtaja kentällä ja kentän ulkopuolella, ja tämän lisäksi hän on hyvä ihminen, Tihinen kehui Viafreen haastattelussa.

– Nämä piirteet tekevät tietyllä tavalla sen, että hän on erinomainen myös esiintymään ja puhumaan, ja pystyy monella kielellä sen tekemään. Tiedän, että kun jossain vaiheessa hän tulee aktiiviuran jättämään, niin takuulla tulee jonkinnäköisissä johtavissa rooleissa olemaan, jos hän urheilumaailmassa haluaa pysyä.

Palloliiton pelaajakehityspäällikkönä nykyään toimivan Tihisen mukaan teräväpäinen Kompany haluaa jatkuvasti kehittää itseään. Jo 17-vuotiaana Belgian liigaa Anderlechtissa pelannut Kompany valmistui viime tammikuussa Manchester Business Schoolista opiskeltuaan urheilujohtamista.

UEFA Nations League ja EM-karsinnat näkyvät ensi syksystä alkaen Viasatilla ja Viaplayssa. Kaikki Huuhkajien ottelut ovat myös vapaasti katsottavissa Viafreessä.