Entinen Suomen A-maajoukkuepelaaja Mika Kottila ei odota Huuhkajilta liikoja lauantain vierasottelussa Italiaa vastaan. Saapasmaa on entisen hyökkääjäkolossin papereissa täysin ylivoimainen voittajasuosikki, kun joukkueet potkaisevat EM-karsintataipaleensa käyntiin Udinessa.

Viasatin jalkapalloasiantuntijana toimiva Kottila sanoo silti lähtevänsä helpottunein odotuksin kohti alkavaa karsintaa. Siihen vaikuttaa se, että Suomella on yhä mahdollisuus edetä vuoden 2020 EM-kisoihin UEFA Nations Leaguen pudotuspelien kautta. Kilpailun pudotuspelit käynnistyvät ensi vuoden maaliskuussa, ja Suomi on kahden voiton päässä lopputurnauspaikasta.

– Joka paikka on toitottanut sitä, että meillä on onneksi ne ”Riven” (päävalmentaja Markku Kanerva) lanseeraamat varapatruunat, niin nehän jo poistavat (painetta) tietyllä tavalla. Itsekin olen ollut mukana karsinnoissa, missä mahdollisuudet ovat menneet jo hyvin aikaisessa vaiheessa, Kottila sanoi Suplan Week of Football -podcastissa.

– Nythän me saamme pelata ihan koko vuoden, eli tästä alkaa projekti: EM-kisat tähtäimenä ja tämä projekti kestää ensi kevääseen ihan saletisti, ja sitä kukaan ei voi ottaa meiltä millään tuloksilla pois.

Hän pitää Huuhkajien yllätyssauman elossa, mutta muistuttaa Italian olevan yksi maailman huipuista.

– Jos menemme tähän yksittäiseen otteluun, niin fakta on se, että enhän minä kauheasti odota. Meillä on kuitenkin Italia vastassa, joka on maailmanluokan joukkue. Toki kohtaamme heidät vähän kuin otolliseen aikaan ja tämä on paras aika kohdata Italia tässä karsinnassa juuri tässä ensimmäisessä ottelussa juuri sen takia, että heidän MM-karsintansa meni niin penkin alle, Kottila sanoi.

Viasatin selostaja Ville Kuusinen heitti naurahtaen väliin hiukan positiivisemman kommentin.

– ”Migulissa” ei ole yhtään romantikon vikaa. Tämä on 0-3, Kuusinen latasi.

– Totta kai pitää uskoa. Nämä ovat kaikkien aikojen karsinnat jälleen kerran, hän jatkoi.

Samalla myös Kottilan ääni kellossa kääntyi myönteisempään suuntaan.

– Tokihan meillä on mahdollisuudet. Pitäähän meidän uskoa siihen. Kun Riveltäkin kysyttiin, niin tavoittena on totta kai kolme pistettä, mutta yhteen pisteeseen ollaan ihan varmasti jättiläistyytyväisiä. Mutta pitää vaan muistaa, ettei se tappio ole mikään katastrofi. Se on katastrofi, jos ei Armeniaa vastaan saada pisteitä, Kottila lisäsi.

Suomi kohtaa toisessa EM-karsintaottelussaan Armenian tiistaina 26.3. niin ikään vieraskentällä.

Suomi-Italia pelataan lauantaina 23.3. klo 21.45 alkaen. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Viasatilta, Viaplaysta ja Viafreestä.