Suomen Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit etsivät parhaillaan ratkaisumallia tilanteeseen, johon on päädytty verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Uuden verotulkinnan johdosta suuri osa Korisliigan erotuomareista on ilmoittautunut esteellisiksi oman asuinpaikkakuntansa ulkopuolella pelattaviin liigaotteluihin. Koripalloliitto pyrkii löytämään ratkaisun Korisliiga-kauden jatkumiselle suunnitellun otteluohjelman mukaisesti.

Verolain mukaan yleishyödylliseltä yhdistykseltä, johon ei ole työsuhteessa, voi nostaa kalenterivuoden aikana verottomasti korkeintaan 2.000 euron edestä kilometrikorvausta tai 20 päivärahaa. Vuoden 2013 verotuksessa verottaja tulkitsi lakia ensi kertaa koripalloerotuomareiden kohdalla kirjaimellisesti, joka aiheutti erotuomareille jälkiveroja.

Erotuomarit ottivat syyskuussa yhteyttä Koripalloliittoon pyytäen ratkaisua matkakorvausten ja päivärahojen säilyttämisestä verottomana. Koripalloliitto on osallistunut keskusteluihin erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista, muun muassa erotuomareiden pääsystä työsuhteeseen, huomioiden olemassa olevat sopimukset, joissa osapuolena ovat välillisesti myös seurat.

Korisliiga-erotuomarit ovat ilmoittaneet suurelta osin olevansa esteellisiä joulukuun liigaotteluihin, mikäli nykytilanteeseen ei saada muutosta. Korisliiga-ohjelmassa on joulukuulla 29 ottelua.

– Asia on monisyinen. Ymmärrämme erotuomareiden, verottajan tulkinnan johdosta muuttuneen, tilanteen. Erotuomarikustannukset otteluista ovat kuitenkin seuroille kohdistuvia kustannuksia ja niistä on olemassa olevia sopimuksia. Toisaalta verolain tulkinnat – myös tiukentuneet sellaiset – eivät ole vain muuttuneita olosuhteita, vaan noudatettavia säädöksiä, kommentoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén liiton tiedotteessa.

– Suomen Koripalloliitto on juuri investoinut merkittävästi erotuomarimaksujen läpinäkyvyyteen ja siihen, että palkkiot ja korvaukset tulee hoidettua yhteiskunnan edellyttämällä tavalla. Tilasimme ja kehitimme erotuomarimaksuille tietojärjestelmän ja otimme sen käyttöön alkaneella kaudella kaikissa Koripalloliiton sarjoissa, Walldén selvittää.

– Koripalloliiton toiminnassa noudatetaan jatkossakin lakeja ja säädöksiä. Se ei poista sitä, että verottajan muuttunut tulkinta pistää niin erotuomareita kuin seurojakin hyvin eriarvoisiin asemiin maantieteellisen sijaintinsa mukaan vaikeuttaen näin valtakunnallisen kilpailutoiminnan järjestämistä. Jos erotuomarit saavat aikaan ennakkopäätöksen verottajalta muunlaisista ratkaisuista kuin nykytulkinnat, otamme ne ilomielin vastaan. Sillä välin meillä on erittäin haastava tehtävä yrittää muokata erotuomareiden kanssa pelikausiksi 2013-16 sovittua palkkio- ja palkkasopimusta tavalla, jossa sekä erotuomarit että seurat pysyvät tyytyväisinä ja tärkein asia eli Korisliigan pelaaminen suunnitelmien mukaisesti toteutuu, päättää Walldén.