VAR-järjestelmä on ensimmäistä kertaa käytössä Suomessa lauantaina 4. syyskuuta, kun Huuhkajat kohtaa Olympiastadionilla MM-karsintaottelussa Kazakstanin.

Uefa tiedotti torstaina ottavansa Video Assistant Referee:n (VAR) käyttöön lopuissa miesten MM-karsintaotteluissa. Näin ollen VAR on käytössä myös Huuhkajien seuraavassa MM-karsintaottelussa 4. syyskuuta Kazakstania vastaan.

Alun perin Uefa halusi VAR-järjestelmän käyttöön maaotteluissa jo aiemmin, mutta koronapandemiaan liittyvät vaikeudet siirsivät käyttöönottoa.

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä iloitsee VAR-järjestelmän käyttöönotosta syksyn MM-karsintaotteluissa.

– Hyvä, että se tulee. Uefan kilpailuissa VAR on ollut käytössä enenevissä määrin ja oli tarkoitus, että se olisi tullut Eurooppa-liigassa ja Mestarien liigassa käyttöön jo varhaisemmassa vaiheessa. VAR laajenee ensin Uefan kilpailuihin ja monissa pienissäkin Euroopan maissa se on jo otettu käyttöön ainakin osittain, Hyytiä kommentoi.

Suomalaistuomareista VAR-koulutus löytyy vielä harvalta: toistaiseksi vain Mattias Gestranius avustavina erotuomareinaan Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet otteluita, joissa VAR on ollut käytössä.

– Tällä hetkellä heitä on kolme, mutta meillä on halua ja suunnitelmia olla kehityksessä mukana, kun Uefa alkaa kouluttamaan lisää tuomareita koronan taipumisen myötä, Hyytiä kertoo.

Kazakstan-ottelussa Uefa vastaa esimerkiksi tekniikasta. Yksityiskohtaisista järjestelyistä esimerkiksi kameroihin liittyen on määrä päättää ensi viikolla.

– Uefa tuo tekniikan ja tuomarit ja hoitaa toteutuksen. Meidän Suomen tehtävänä on järjestää puitteet ja olosuhteet niin, että VAR-järjestelmä saadaan rakennettua, Hyytiä avaa.

VAR-järjestelmä ei ole käytössä syyskuun 1. päivä pelattavassa A-maaottelussa Walesia vastaan.

Lähde: Palloliitto