Hiihtolegenda Juha Mieto oli jo syksyllä varma, että Suomi nappaa Sotshin olympialaisista vähintään seitsemän mitalia. Ja kantaansa ei Kurikan jätti ole muutamassa kuukaudessa muuttanut.

Omalla urallaan Mieto näki neljät olympialaiset: Sapporon 1972, Innsbruckin 1976, Lake Placidin 1980 ja Sarajevon 1984. Inssbruckista irtosi miesten viestin kultamitali, Lake Placidista 15 ja 50 kilometrin hopeat sekä viestipronssi ja Sarajevosta myös viestipronssi.

– Syksystä asti olen seurannut tiiviisti urheilijoiden valmistautumista olympialaisiin. Ja edelleen olen sitä mieltä, että se seitsemän mitalia tulee. Siinä on vielä särpimisen varaakin, Mieto heittää.
Mieto on vahvasti sitä mieltä, että näissä kisoissa juhlivat suomalaisnaiset.

– Naisille olen laskenut mitaleista kuusi ja miehille vain yhden, Mieto paljastaa.

Varmoja mitaleita kolme

Miedon mukaan kolme mitaleista on lähes varmaa.

– Kun olympialaisista puhutaan, niin mikään ei tietysti voi täysin varmaa olla. Mutta siitä lähdetään, että ainakin naisten jääkiekkomaajoukkue on mitaleilla. Varmoiksi mitaleiksi lasken myös hiihdon puolelta naisten sprinttiviestin sekä 4 x 5 kilometrin viestin.

Kolmen lisämitalin tuomisessa on Miedon mielestä Kaisa Mäkäräisellä suuri rooli.

– Mäkäräiselle olen laskuissani antanut kaksi mitalia. Siinä saattaa olla kultainenkin mukana. Ja jos oikein hyvin lähtee hänen osaltaan kisat liikkeelle, niin kovempikin potti on mahdollinen. Kuudennen mitalin naisten puolelle tuo lumilautailija Enni Rukajärvi.

Miesten mitalisaaliista vastaa lökäpöksyosasto.

– Lökäpöksyiksi kutsun heitä positiivisessa mielessä. Eli nämä kumparelaskijat ja lumikouruilijat. Siinä on sen verran kovia kavereita, että ainakin yksi mitali tulee Suomelle, Mieto miettii.
Ilman mitalia jäisi näin esimerkiksi mäkihyppy, miesten hiihto ja miesten jääkiekko.

– Ja mahdollisuuksia on toki näillä kaikilla. Eikä unohtaa sovi pikaluistelun puolelta Pekka Koskelaa.

Kaikkiruokainen olympiafani

Mieto ei työkiireiltään ehdi paikan päälle Sotshiin, mutta muuten kisat ovat tarkassa seurannassa.

– Vielä tässä työiässä ollaan, joten muutama työkeikka osuu kisojen kanssa päällekkäin. Mutta automatkoilla on radio visusti auki.
Mieto on talviolympialaisten suhteen lähes kaikkiruokainen.

– Curling saattaa jäädä vähemmälle seuraamiselle, kun suomalaiset eivät ole mukana. Ja taitoluistelua tulee katseltua vain satunnaisesti.
Taitoluistelun puolelta Miedolla on kuitenkin mielessä yksi säväyttävä olympiamuisto.

– Lake Placidin kisoissa vuonna 1980 tuli venäläisparin Irina Rodnina – Aleksandr Zaitsev hienoa luistelua seurattua. Sitten eräänä päivänä näin heidät kisakylän ruokalassa. En meinannut silmiäni uskoa, niin pieneltä Rodnina tuolloin näytti, Mieto naurahtaa.