Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala siirtyy Yhdysvaltalaisen Lance Braumanin valmennukseen. Braumanin taustalla on vankilatuomio ja hän on valmentanut dopingista kärynneitä urheilijoilta. Latvala tuohtui, kun YLE nosti uutisessaan hänen uuden valmentajansa taustat esiin. Latvalan mielestä se oli ala-arvoista. Mitäs sanot tästä sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Ei Latvala ainakaan journalismin perusteisiin ole kovin kaksisesti perehtynyt. Totta kai median kuuluu kaivaa kaikki mahdolliset taustat esille myös tällaisessa tapauksessa. Jos niin ei tehtäisi, se olisi huonoa journalismia. Varmasti uusi valmennusyhteistyö on Latvalalle ”innostava uutinen” kuten hän itse asiaa YLE:lle kuvaili, mutta median tehtävä ei ole innostua silmittömästi ja hehkuttaa asioita taustoja kaivamatta.

Miksi Latvalan uusi valmentaja Brauman joutui aikoinaan vankilaan?

– Syyttäjän mukaan Brauman väärensi 2006 dokumentteja, joiden perusteella hänelle maksettiin Arkansasin yliopiston valmentajana yli 100 000 dollarin korvaukset työstä, jota hän ei ollut tehnyt. Kyse oli petoksesta. Kun vuoden mittainen tuomio julistettiin, tuomari Monti Belot sanoi hänelle: “Sinä opetit näille nuorille, että huijaaminen on ihan hyväksyttävää”. Jos media ei tuo esille tällaisia asioita, sitä ei tarvita. Kyllä tällaiset asiat aina kertovat jotakin ihmisen luonteenlaadusta, vaikka niistä olisikin kymmenen vuotta.

Hänen valmennuksessaan ovat olleet sekä Tyson Gay että Veronica Campbell-Brown, molemmat ovat kärynneet dopingista…

– No se on ihan faktaa, että Brauman valmensi Tyson Gayta, kun tämä kärysi dopingista. Braumanin osuutta asiassa ei tiedetä. Hän on siihen syytön kunnes toisin todistetaan. Ei tämänkään faktan esilletuominen medialta silti missään nimessä väärin ole. Campbell-Brownin käry sen sijaan tapahtui kauan sen jälkeen, kun hän oli misään tekemisissä Braumanin kanssa, joten se oli pieni ylilyönti.

Mitä luulet, miksi Latvala tuohtui asiasta?

– Hankala sanoa. Faktojahan tässä vain kerrottiin. Tuo Latvalan lausunto oli kyllä ihan käsittämätöntä löpinää. Ehkä hän pelkäsi leimautuvansa heti kättelyssä. Se tässä on kyllä myös sanottava, että Brauman on loistava valmentaja, joka on valmentanut ja valmentaa monia huipputason urheilijoita, jotka eivät ole koskaan kärynneet yhtään mistään.

– Joka tapauksessa Latvalan suusta lipsahti nyt ulos jotakin, mitä ei olisi kannattanut lipsauttaa. Mediaa seuraava urheilun kuluttaja on nimittäin keskimäärin aika armoton. Moni voi ajatella niinkin suoraviivaisesti, että Latvala menee nyt rikollisen dopingvalmentajan oppiin, vaikka ihan näin ei faktisesti olisikaan. Latvala teki itselleen karhunpalveluksen heittämällä bensaa liekkeihin. Olisi kannattanut ajatella ennen kuin sanoo, eikä päinvastoin.