Newcastle Unitedin kannattajana olo ei viime vuosina ole ollut helppoa. Seura on sahannut Valioliigan ja Championshipin väliä ja pääomistaja Mike Ashley on ollut likimain kirosana fanien keskuudessa. Ashley on nyt käytännössä lähtenyt, mutta kovin iloisia naamoja Koillis-Englannissa ei edelleenkään näy.

Syynä on uusi – todennäköinen, ei varma – omistajataho Public Investment Fund. Keulakuvat kuten liikenainen Amanda Staveley saattavat olla paikallisia, mutta taustalla pyörii vahvasti saudiarabialainen öljyraha aina kruununprinssi Mohammed bin Salmania myöden ja tietojen mukaan seuran puheenjohtajaksi olisi tulossa Yassir Al-Rumyyan, joka hoitaisi tehtäväänsä ei Newcastlessa, vaan Arabian niemimaalla.

Fanit eivät ole ihastuneita järjestelyyn sen taloudellisista hyödyistä huolimatta ja samaa virttä laulaa nyt myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

– Valioliigalla on vakavia kysymyksiä vastattavanaan. Koronavirus on lyönyt leimansa jalkapalloonkin ja nyt on vaara, että tämä pandemia peittää sen tosiasian, että tässä Newcastlen tapauksessa on tehtävä tarkkaan harkittuja ja oikeasti eettisesti kestäviä päätöksiä, Amnesty UK:n johtaja Kate Allen sanoo Sky Sportsille.

– Kaiken liiketoiminnan on varottava kaikkia mahdollisia yhteyksiä ihmisoikeusrikkomuksiin ja tämä koskee myös englantilaista jalkapalloa.

Allen vetosi Valioliigan lisäksi myös Newcastlen kannattajiin, jotta nämä tutustuvat ihmisoikeustilanteeseen Saudi-Arabiassa tarkemmin.

– Tämä ei ole vain liiketoimintaa – tämä on imagonrakentamista, joka pohjautuu Valioliigan asemalla ja Newcastle Unitedin fanipohjan intohimolle, Allen varoitteli.