Tuomas Sammelvuo EM-urakan avausottelusta – ”On hyvä pelata Venäjää vastaan alussa”

© Kuva: Getty Images

Suomen avausvastustaja miesten lentopallon EM-kisoissa on perjantaina hallitseva olympiavoittaja ja Euroopan mestari Venäjä. Joukkueet kohtaavat Italian Busto Arsiziossa perjantaina kello 21.30 Suomen aikaa.

Juuri pelatussa Maailmancupissa Venäjä sijoittui neljänneksi voitettuaan kahdeksan peliä ja hävittyään kolme. Venäjä hävisi Japanissa kärkikolmikolle eli Puolalle, Italialle ja USA:lle.

Kesän Maailmanliiga meni venäläisiltä täysin penkin alle silloisen päävalmentajan Andrei Voronkovin johdolla. Joukkue voitti vain yhden pelin kahdestatoista. Voronkov saikin potkut ja joukkueen peräsimeen palasi Venäjän olympiakultaan Lontoossa luotsannut Vladimir Alekno.

Venäjän kokoonpanosta ovat poissa mm. Alexander Butko, Alexei Spiridonov ja Iljas Kurkaev. Poissa on edelleen myös yksi kaikkien aikojen lentopalloilijoista Sergei Tetiukhin, joka on ollut saavuttamassa mitalia neljissä viime olympialaisissa.

Lisäksi jätti Dmitri Muserski on listattu keskitorjujaksi, ei hakkuriksi kuten hän pelasi Maailmanliigassa ja Maailman cupissa aiemmin tällä kaudella.

Joukkueen avainpelaajiksi voidaan nostaa maailman parhaaksi lentopalloilijaksikin usein nostettu Dmitri Muserski, passari Sergei Grankin, hakkuri Maxim Mikhailov sekä päävastaanottaja Evgeni Sivozhelez.

Vaikka Venäjän rivit ovatkin kokeneet jälleen muutoksia, ei Suomen päävalmentajan Tuomas Sammelvuon mukaan joukkue siitä miksikään muutu.

– Erittäin kova syöttö- ja hyökkäysjoukkue. Syöttö ja vastaanotto ovat ottelussa täysin olennaiset asiat. Sen jälkeen meidän pitää voittaa kenttäpuolustuspeli ja hyökätä puolustuksen jälkeiset tilanteet hyvin: heittää passit puolustusten jälkeen hyvin ja heittää passit niistä järkevästi.

Kun heti avauspelissä vastassa on hallitseva mestari, ei voi olla miettimättä sen tarjoamaa mahdollisuutta.

–  On hyvä pelata Venäjää vastaan alussa. No, ehkä he ovat joskus startanneet vähän heikommin ja sitten moottori on lähtenyt myöhemmin käyntiin. Turha meidän on semmoisia miettiä, Sammelvuo kuittaa.

Busto Arsizioon odotetaan pariatuhatta suomalaisfania eli punainen halli muuntuu sinivalkoiseksi viikonlopuksi.

– Meidän mahtava yleisö tuo mahtavan fiiliksen halliin. Saadaan kanavoitua se oikeisiin asioihin, niin uskon että meillä on lupa odottaa hienoa iltaa tuosta.

Suomen joukkueen tilasta Sammelvuo kommentoi näin:

– Hyvä. Hyvä sillä lailla, että odotamme pelejä kovasti. Kaikki ovat hyvällä päällä ja sopivasti on pientä kiukkua pelejä odotellessa.

Suomi kohtasi viimeksi Venäjän Wroclawissa MM-kisojen jatkolohkossa häviten 0-3. Sitä edellinen kohtaaminen oli Maailmanliigassa 2010 Tampereella, jolloin Suomi voitti erin 3-1.

Kaikkien aikojen kohtaamiset ovat venäläisille peräti 2-21 ja 2000-luvulla 1-13 Tampereen voiton ollessa ainoa. Se toinen voitto tuli 1998 Porvoossa pelatussa maaottelussa.

EM-kisoissa joukkueet ovat kohdanneet kolmasti: 1993 Turussa, 2007 Moskovassa ja 2009 Istanbulissa. Moskovassa Suomi nappasi kaksi erävoittoa, kaksi muuta Venäjä on voittanut 3-0.

Lähde: Lentopallomaajoukkueen tiedotus


Kaapo Kakko tekee maalin – saat 100€ ilmaisvedon!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta ja lyö vähintään 1 euron veto otteluun New York Rangers vs Vancouver Canucks (minimikerroin 1,50).
  3. Jos Kakko tekee ottelussa maalin, saat 100€ ilmaisvedon.