Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen valmentaja Tommi Kautonen harmitteli, että Chilen taival päättyi lauantaina Brasilian käsittelyssä. Kautonen oli vaikuttunut Chilen tavasta pelata.

– Valitettavasti yksi kisojen viihdyttävimmistä joukkueista, Chile, putosi jatkosta. Chile oli hyvin organisoitu ja heillä oli kurinalaiset pelaajat, jotka toteuttivat selkeää pelisuunnitelmaa, Kautonen sanoo.

– Pelisuunnitelma sisälsi aktiivista puolustamista eteenpäin ja nopeaa, tehokasta hyökkäämistä. Se ei ihan tällä kertaa riittänyt.

Brasilia meni Kautosen mukaan huippuyksilöittensä ansiosta jatkoon. Paremmin joukkueena pelannut ryhmä lähti kotiin.

– Brasilian jatkopaikan myötä tietyt huippuyksilöt jatkavat kisoissa. Nimenomaan yksilöt, sillä isäntämaan työskentely joukkueena puolustus- ja hyökkäyssuuntaan on edelleen heikompaa kuin esimerkiksi Chilen joukkueella.

– Mutta kyllä he ovat henkisesti vahvoja, sen on kisoissa nähnyt. Ei ole helppo paikka lähteä pilkuille, kun tiedetään, mitkä olisivat seuraukset tappion sattuessa. He olivat pilkkukisassa erittäin kovia, Kautonen kehuu.

”Rodriguez toistaiseksi paras”

Monessa jalkapalloliemessä keitetty Kautonen nostaa kisojen tässä vaiheessa toistaiseksi parhaaksi pelaajaksi nimen, jota ei aivan suurimpien tähtien joukkoon ennen kisoja povattu. Hän on Kolumbian James Rodriguez.

– Neljännesvälierässä Rodriguez jatkoi siitä mihin hän alkulohkossa jäi. Hän on ollut mielestäni selvästi kisojen paras pelaaja tähän mennessä, Kautonen sanoi.

– Monacon mies on ottanut ison vastuun sen jälkeen, kun Radamel Falcao loukkaantui. Kolumbia on tehnyt 11 maalia, niistä Rodriguez viisi ja sen lisäksi hän on syöttänyt kaksi maalia. Taas on MM-kisoissa syttynyt uusi supertähti.

Kolumbia saa myös joukkueena Kautosen kehut. Joukkue on edennyt toistaiseksi voitosta voittoon.

– Kolumbia on ollut kisojen alusta alkaen vahva ja vakuuttava. Hyvä, että he menivät tästä ottelusta jatkoon.

– He pystyvät muuntautumaan joukkueena pelin sisällä sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä.

Uruguay sen sijaan pelasi Kautosen mukaan tasolleen maksimaaliset kisat. Joukkue ei ollut Kautosen mielestä samalla tasolla kuin neljä vuotta sitten.

– Uruguay ei vakuuttanut missään vaiheessa, oli Suarez sitten mukana tai ei. Edellisistä kisoista tuttu tiivis ja ja yhtenäinen puolustaminen ei ollut tällä kertaa riittävällä tasolla. Sama päti myös viime kisoissa maaleja tuoneeseen dynaamiseen hyökkäyspeliin, Kautonen arvioi.

– Alkulohkosta pääsy jatkoon oli heille tällä kertaa hyvä suoritus. Enempään ei ollut mahdollisuuksia.

Uruguay lähti kotimatkalle, mutta Kolumbia jatkaa puolivälieriin. Ensi perjantaina Kolumbia kohtaa Brasilian.