Chicago Blackhawks pelasi upeasti koko NHL-kauden 2014-15 erinomaisesti. Niin hyvin, että jo keväällä oli selvää, että Chicagossa pelataan taas totisesti mestaruudesta. Näin loppujen lopuksi kävikin – ennen kauden alkua tuskin moni uskoi, että peräti kolme suomalaista olisi tyrkyllä Stanley Cupin voittajiksi.

Nuori Teuvo Teräväinen oli tulokaspelaajana joukkueessa ja kausi alkoi odotetusti farmissa. Hyvät otteet nostivat kuitenkin entisen Jokeri-pelaajan kokoonpanoon ja lopulta Teräväisen panos joukkueessa oli iso. Vaikka pelejä runkosarjassa kertyi alle ”Stanley Cup -rajan”, 34 ottelua, vahva panos pudotuspeleissä toi nimen mestaruuskannuun ilman mutinoita.

Chicago osoitti loistavaa pelisilmää ja ymmärrystä nappaamalla talvella Kimmo Timosen joukkueeseensa. Timonen ei ollut pelannut koko kaudella veritulppa -ongelmien vuoksi, mutta tästä huolimatta Chicago halusi 40-vuotiaan tyyliniekan mukaan. Philadelphia Flyers antoi monivuotiselle, arvostetulle ja pidetylle, pelaajalle mahdollisuuden taistella vielä kerran mestaruuspokaalista ja antoi kuopiolaisen mennä. Isoa roolia ei tullut – etenkin, kun Chicago pelasi käytännössä neljällä puolustajalla varsinkin pudotuspeleissä.

Minuutti sieltä täältä – mutta tärkeintä, Timosen kokemus ja olemus olivat isossa roolissa matkalla kohti mestaruutta. Vaikka runkosarjaottelut jäivät vähiin, hän oli kokoonpanossa pudotuspeleissä ja osassa finaaleista ja se riitti siihen, että nimi kaiverrettiin kauden päätteeksi pokaaliin – lisää kunnia Timonen sai myös siten, että Chicagon kapteeni Jonathan Toews antoi juuri Timoselle pokaalin ensimmäisenä kannettavaksi. Eikä ollut huono juttu sekään, että Valkoisen talon vastaanotolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nosti puheessaan juuri Timosen esimerkin esiin.

Kolmas suomalaiskohtalo oli tylympi. Maalivahti Antti Raanta pelasi myös tulokaskauttaan. Hän pelasi 14 ottelua Chicagon maalilla ja oli joukkueen mukana 51 ottelua runkosarjassa. Ennen siirtorajan umpeutumista hänet kuitenkin siirrettiin farmijoukkueeseen helmikuussa. Hän palasi Chicagon rosteriin huhtikuussa, mutta ei pukenut yhteenkään pudotuspeliin. Näin vaadittavat lukemat ja kriteerit eivät täyttyneet automaattiseen nimen saantiin Stanley Cupin voittopokaaliin. Eikä Chicago myöskään anonut poikkeuslupaa Raannalle – kahdelle muulle pelaajalle kyllä.

Finaalisarjan Chicago-Tampa Bay neljäs suomalainen oli Valtteri Filppula, joka pelasi jo uransa kolmannen kerran mestaruudesta. Chicago kuitenkin voitti otteluvoitoin 4-2. Ratkaiseva finaaliottelu on nähtävillä Viasatin ja Viaplayn kanavilla keskiviikkona.