Suomen miesten käsipallomaajoukkueen uusi vuosi alkaa tiiviillä tahdilla, kun MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen lohko pelataan päätökseen ja ohjelmassa on 11 päivän aikana peräti neljä ottelua.

Lohkoykkösenä on syksyn molemmat ottelunsa voittanut Kreikka ennen Suomea ja Israelia. Suomi kärsi avausottelussa niukan vierastappion Israelille ja kaatoi sen jälkeen kotonaan selvin numeroin vielä pisteittä olevan Kyproksen.

Nyt edessä on ensin kaksi tärkeää ottelua Kreikkaa vastaan, sen jälkeen Israel saapuu Suomeen ja karsintalohko päättyy Suomen osalta vierasotteluun Kyprosta vastaan. Vain lohkovoittaja etenee karsinnan seuraavaan vaiheeseen.

– Hyvä, tiukka paketti edessä. Ensimmäisen ottelun merkitys on heti iso. Se on tavallaan pakkovoiton paikka, mutta jos onnistumme voiton Kreikasta hakemaan, niin lähtökohdat seuraaviin kotiotteluihin ovat hyvät – ja itseluottamus varmasti korkealla, Suomen kapteeni Miro Koljonen arvioi Käsipalloliiton verkkosivuilla.

– Kyllä meillä on ihan realistiset mahdollisuudet voittaa lohko, mutta emme nyt ajattele sitä, vaan keskitymme pelkästään ensimmäiseen otteluun ja katsotaan sen jälkeen sitten seuraavaa. Kaikki on kuitenkin vielä auki.

Suomen joukkue kokoontuu maanantaina yhteisharjoitukseen ja matka kohti Kreikkaa on edessä uudenvuodenpäivänä.

– Kreikasta varmasti käydään vielä videoita läpi, mutta aiemmat kohtaamisemme ovat olleet aika tasaisia. Hyvä joukkue sieltä tulee vastaan, aika lailla meidän tasoisemme ennakolta. Parastamme saamme kuitenkin vieraspelissä esittää, jos haluamme voiton sieltä hakea, Koljonen toteaa.

Uusi päävalmentaja Ola Lindgren on Koljosen mukaan tuonut pieniä omia painotuksiaan joukkueen pelaamiseen.

– Käsipallo on aina käsipalloa, mutta tiettyjä omia juttuja Ola on tuonut. Fyysisempää puolustuspelaamista on painotettu ja pyrimme pelaamaan nopeaa peliä. Kun paikka on hyökätä nopeasti, pyrimme siihen, meillä on hyviä toisen aallon pelaajia kuitenkin useita.

– Hyökkäyspelissä on pyritty siihen, ettei tehdä sitä liian vaikeaksi, vaan että jokainen tietää koko ajan mitä ollaan hakemassa.

Yksi parannettava asia syksyn otteluista on ensimmäisten 30-minuuttisten pelaaminen. Sekä Israelia että Kyprosta vastaan Suomi sai pelinsä kuntoon vasta tauon jälkeen.

– Ehkä siinä oli Israelissa vähän sitä, että oli uusi valmentaja ja ensimmäinen tosipeli. Teimme joka tapauksessa ihan liikaa virheitä. Kyprosta vastaan taas lähdimme ihan suotta heidän peliinsä mukaan ensin, Koljonen miettii.

– Aika jännä juttu kuitenkin, että erien välillä oli molemmissa otteluissa niin iso ero. Nyt pitää saada peli kulkemaan alusta saakka.

Suomen ottelut:
To 2.1. klo 17.00 Kreikka – Suomi, Kozani
Su 5.1. klo 16.00 Suomi – Kreikka, Cocks Areena, Riihimäki
Ke 8.1. klo 18.30 Suomi – Israel, Cocks Areena, Riihimäki
Su 12.1. klo 17.00 Kypros – Suomi, Nikosia