Stanley Cupin pudotuspelit kaudella 1990-91 tarjosi jo avauskierroksella tulikivenkatkuisen otteluparin. ”Battle of Alberta”, Albertan taistelu, syntyi, kun vastakkain olivat hallitseva mestari Edmonton Oilers ja Galgary Flames.

Ennakko-odotukset eivät pettäneet. Sarja oli täynnä draamaa, tunnetta, fyysisyyttä ja jännitystä. Käsikirjoitukseen kuului luonnollisesti myös se, että sarja venyi seitsemänteen otteluun ja vieläpä jatkoajalle ratkaisevassa pelissä. Ja tuolloin oli ratkaisijan aika astua esiin: hän oli Esa Tikkanen.

Ottelusarja alkoi Galgaryssa ja Edmonton voitti 3-1. Galgary tasoitti voittamalla toisen pelin samoin lukemin. Siirryttiin Edmontoniin ja Oilers vei kaksi seuraavaa ottelua ja sarjan katkolle. Theo Fleuryn tähdittämä Galgary ei kuitenkaan taipunut – joukkue voitti viidennen kotonaan ja Fleuryn jatkoaikamaali Edmontonissa vei sarjan seitsemänteen otteluun.

Ratkaiseva pelattiin Galgaryssa, Saddledomessa. Kotijoukkue karkasi ensimmäisessä erässä jo 3-0 johtoon, kunnes Tikkanen kavensi. Toisessa erässä Oilers nousi 3-3 tasatilanteeseen ja taas Tikkanen osui, syötettyään Oilersin toisen osuman. Kolmannessa erässä Edmonton meni maalin johtoon, mutta Flames tuli tasoihin vajaat kolme minuuttia ennen loppua.

Mentiin jatkoajalle. Esa Tikkanen teki uskomattoman yksilösuorituksen, jonka päätteeksi hirmuinen ranneveto painui etuyläkulmaan ohi Galgaryn maalivahti Mike Vernonin. Tikkanen siis iski verivihollisten välisessä seitsemännessä ottelussa tehot 3+1!

Oilers eteni seuraavalle kierrokselle ja kohtasi Wayne Gretzkyn Los Angeles Kingsin. Tässä sarjassa Tikkanen varjosti entisen sentterinsä mielipuolisuuden rajoille ja Oilers eteni jatkoon. Välierissä hallitsevan mestarin bensa oli lopussa ja joukkue hävisi Minnesota North Starsille ja putosi jatkosta. Minnesota sai finaalissa vastaansa NHL-liigan sen hetken suurimpien supertähtien Pittsburghin ja Mario Lemieux sekä Jaromir Jagr eivät jättäneet haastajille mahdollisuuksia.

Viasat jääkiekko ja Viaplay näyttävät yhden Esa Tikkasen uskomattoman tapahtumarikkaan uran yhden tähtihetkistä perjantaina. Kanavilla nähdään nimenomaan ”Battle of Albertan” ratkaiseva seitsemäs ottelu, jossa oli yksi sankari yli muiden: Esa ”Tiki” Tikkanen.