BBC ja BuzzFeed News kertoivat maanantaina, että tenniksessä on järjestetty ottelutuloksia aivan maailman huipputason pelaajien toimesta. Mukana on uutisen mukaan jopa Grand Slam -voittajia. Millainen isku tämä on tennikselle, sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Todella iso, kuten olisi mille lajille tahansa. Ottelutulosten manipulointia voi verrata hyvällä syyllä dopingiin, paitsi että se on lisäksi rikollista joka puolella maailmaa. Tenniksen on setvittävä tämä asia niin hyvin ja tarkasti, ettei yhtään kiveä jää kääntämättä.

Mitään nimiä ei ole vielä nostettu esiin, minkä tason pelaajia uskot löytyvän listalta, jos ja kun se julkistetaan?

– Olisin todella hämmästynyt, jos siellä olisi TOP10 tai edes TOP20 pelaajia. Palkintorahat ovat hyviä ja tuon tason pelaajilla ei pitäisi olla kaiken järjen mukaan mitään tarvetta ottaa moisia riskejä. Mutta kun mennään sijoille 50 ja yli, alkaa tilanne olla toinen. Maailmassa on valtava määrä ammattipelaajia ja otteluita pelikohteina lähes joka ikinen päivä; koko ajan jossain pelataan. Kyllähän tennis on kuin tehty omalla tavallaan tällaiselle rikollisille toiminnalle.

Uutisen mukaan mukana hämärähommissa on jopa Grand Slam –voittajia.

– Se tässä kovin hämmentävää onkin. Maalaisjärki sanoo, että sen on oltava nelinpelaaja, koska heidän tienestinsä jäävät selkeästi pienemmiksi, eikä heillä ole myöskään samanlaista markkina-arvoa sponsorimarkkinoilla. Jos tällaiseen on ryhtynyt kukaan kaksinpelin Grand Slam voittaja, on kyse kyllä täydellisestä imbesillistä. Toki näin on myös, vaikka kyse olisi nelinpelivoittajasta.

Olet itsekin nostanut monesti esiin, että raha on pilannut urheilun, tämä lienee siitä malliesimerkki.

– Ei liene vaan se on juuri sitä. Mitä enemmän urheilun ympärillä pyörii rahaa, sitä suuremmaksi käy houkutus vippaskonsteihin tavalla tai toisella. Urheilun maailma olisi paljon terveempi, jos palkintona olisi mainetta ja kunniaa, joskus ehkä ruskea kirjekuori pöydän alta. Mutta se on täydellistä romanttista haihattelua. Urheilussa pyörivät niin valtavat rahasummat ja niin monen ihmisen elanto on siitä kiinni, ettei pyörää voi tietenkään kääntää enää koskaan toiseen suuntaan. Nyt on ainoastaan kovennettava rangaistuksia kaikista mahdollisista rikkeistä ja kuristettava huijareilta happi loppuun. Kaikkia kusettajia ei tietenkään koskaan saada kiinni, mutta niin se menee muussakin yhteiskunnassa.

Uskotko, että tämä tapaus pöyhitään pohjamutia myöten ja syylliset tuodaan esille?

– ATP:n on pakko tehdä niin, mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Muuten he menettävät uskottavuutensa maailmanlaajuisessa urheilu- ja sponsorikentässä. Mutta ei tästä ihan lyhyttä prosessia ole tulossa. Todistusaineisto on kasattava viimeisen päälle, ennen kuin nimiä voidaan lyödä tiskiin ja alkaa syyttää rikoksesta. Surullinen, mutta toki samalla erittäin mielenkiintoinen tapaus seurattavaksi. Toivoa sopii, että jokainen isompikin kala kaivetaan esiin, eikä käy niin, että muutama marginaalipelaaja narautetaan imagosyistä ja loput painetaan villaisella. Mutta itse asiassa en usko siihen. Tenniksen kaltaisen herrasmieslajin on pakko olla valmis ruotimaan tällainen asia yhdessä viranomaisten kanssa niin tarkkaan kuin ikinä on mahdollista.