Toissa syksynä Ruotsissa jännitettiin urakalla, miten maan jalkapallomaajoukkue selviytyisi MM-jatkokarsintaparistaan. Arpaonni oli ruotsalaisille kaikkea muuta kuin suotuisa, kun vastaan kaksiosaisessa karsinnassa tuli ykköskorin kovatasoisin maa Italia.

Ruotsia pidettiin selvänä altavastaajana, mutta niin vain joukkue otti ensimmäisestä osaottelusta 1-0-voiton Solnan Friends Arenalla, taisteli maalittoman tasapelin Milanon San Sirolla ja jätti Italian näin ollen MM-lopputurnauksen ulkkopuolelle ensimmäisen kerran sitten vuoden 1958.

Ruotsin päävalmentajaa Jan ”Janne” Anderssonia pidettiin syystäkin suurena sankarina viime kesän Venäjän kisoihin pääsemisen johdosta. Länsinaapuriamme kesästä 2016 lähtien valmentanut entinen hyökkääjä Andersson oli tehnyt tempun, johon harvat uskoivat.

56-vuotias Andersson on tuttu mies Suomen A-maajoukkueen kapteenille Tim Sparville, sillä Andersson toimi Sparvin käskyttäjänä ruotsalaisessa Halmstads BK:ssa vuosina 2007-2009.

– Janne Andersson on luonut hienon uran itselleen. Tapasin Jannen viimeksi (tammikuussa) Qatarissa, kun pelasimme Ruotsia vastaan. Oli kiva päästä juttelemaan hänen kanssaan. Hän on todella kurinalainen valmentaja, joka yrittää pelata hyvää puolustuspeliä ja sitä kautta Ruotsi on taas menestynyt todella hyvin viime aikoina, Sparv kehui entistä luotsiaan Suplan Week of Football -podcastissa.

Ruotsin joukkueessa pelaa muutamia Sparvin tuntemia pelaajia. Hän arvostaa naapurimaan saavutuksia.

– Pakko nostaa hattua heille, että pystyvät jatkuvasti osallistumaan arvokisoihin. He voisivat toimia esikuvana meille.

Ruotsi avaa EM-karsintaurakkansa lauantaina 23.3. kotiottelulla Romaniaa vastaan. Viasat Jalkapallo -kanavalta ja suoratoistopalvelu Viaplaysta näkyvän ottelun lähetys alkaa klo 18.50.