Stanley Cupin arvokkain pelaaja ja entinen HIFK:n tähti – karu arki aivovamman kanssa

© Kuva: Getty Images

Kaudella 2010-11 ei NHL:n parhaasta maalivahdista ollut epäselvyyksiä. Boston Bruinsin Tim Thomas loisti jo runkosarjassa niin hyvin, että hänet palkittiin toista kertaa urallaan parhaalle maalivahdille myönnetyllä Vezina Trophylla. Kruunuksi tuli Stanley Cup Bostonin riveissä ja valinta pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi, Conn Smythe -trophyn voitto.

Thomas tunnetaan hyvin myös Suomessa. Hän tuli HIFK:n maalille kaudella 1997-98 kesken kauden ja nappasi ykkösvahdin paikan. Thomas oli loistava – ja HIFK:n mestaruusjoukkueen puolustuksen tukipilari. Seuraavalla kaudella hän oli mukana HIFK:n hopeamitalijoukkueessa.

Mainioista otteista huolimatta tie NHL-kaukaloihin oli pitkä. Thomas kierteli ja pelasi mm. Kärpissä ja Jokereissa. Kaudella 2005-06 portit Bostoniin aukesivat. Loukkaantumisten vuoksi Bruinsilla oli maalivahtivajetta, jota paikkaamaan hankittiin Thomas. Tämä oli päätös, jota ei tarvinnut katua.

Thomas valittiin kaksi vuotta myöhemmin sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Sitten hän johdatti Bruinsin Stanley Cupin voittoon. Miehelle povattiin pitkää ja menestyksekästä uraa, mutta sitten tapahtui jotain. Hän jätti kauden 2012-13 kokonaan pelaamatta perhesyiden vuoksi. Pian tämän jälkeen hän lopetti, tosin tätä ei koskaan virallisesti kerrottu.

Myöhemmin Tim Thomas on kertonut karusta arjestaan. Uralla tulleet pääiskut on nyt todettu pahaksi aivovaurioksi. Luonnon keskellä perheineen asuva entinen maalivahti kärsii useista oireista eikä normaali elämä ole täysin mahdollista.

– Joka aamu, kun herään, minun täytyy pari ensimmäistä tuntia uudelleen järjestää asioita päässäni. Sen jälkeen listaan asioita ja yritän tehdä päätöksiä, jotta saan asioita tehdyksi, Thomas kertoi myöhemmin uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Tim Thomasin otteita voi seurata vielä sunnuntai-iltana Viasatin ja Viaplayn kanavilta, kun Bruins voittaa Stanley Cupin finaaleissa Vancouverin voitoin 4-3.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.