Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on joutunut määräämään Pyeongchangin olympialaisissa ainakin yhden maksimirangaistuksen ja tämän 999 Sveitsin frangin sakkolapun kuittasi miesten sprintin karsinnan jälkeen Serbian Damir Rastić.

Entinen ampumahiihtäjä Rastić on maansa historian ensimmäinen maastohiihtäjä olympialaisissa, mutta mainittavampaa menestystä ei tullut. Sprintin karsinnassa serbi jäi sijalle 75., mutta ikävämpää oli tiedossa maaliintulon jälkeen.

Expressenin tietojen mukaan Rastić ei maaliintulon jälkeen löytänyt pussia, jossa olivat hänen vaihtovaatteensa ja hyökkäsi vapaaehtoisen kimppuun huutaen ja haukkuen ja lopulta tönäisten tämän maahan.

– En voi kertoa mitä tapahtui, mutta voin vahvistaa, että Damir Rastić käyttäytyi huonosti sprinttikarsinnan jälkeen, kilpailupäällikkö Pierre Mignerey kertoi lehdelle.

Rastićin valmentaja Tihomir Milosavljevic sen sijaan avasi asiaa enemmän.

– Voin aluksi sanoa, että tämä ei ole asia josta olisimme ylpeä, Milosavljevic kertoi.

– Kuitenkin mitä tapahtui oli se, että vapaaehtoinen ei tuonut Damirin vaihtovaatteita kilpailun jälkeen, minkä pitäisi olla itsestäänselvyys. Vaatepussi pitää kantaa lähdöstä maaliin, jotta hiihtäjät pääsevät vaihtamaan vaatteet niin pian kuin mahdollista. Etenkin kun pakkasasteita on 15. Nyt hän joutui odottamaan ja palelemaan vartin tämän vapaaehtoisen takia.

Asiaa on selvitelty monella taholla ja Expressenille kommentoineet Ruotsin edustajat kauhistelivat Rastićin käytöstä ottamatta asiaan sen enempää kantaa. Myös tapahtumaan osallisena ollut vapaaehtoinen vieritti syytä Serbian joukkueelle.

– Ei ole valmentajien tehtävä kantaa hiihtäjien tavaroita. Me olemme ladun varressa kiinni muissa tehtävissä kilpailujen aikana, Milosavljevic heitti vastapalloon.

– Olen ollut yli sadassa kilpailussa ja kolmissa olympialaisissa, eikä tällaista ole koskaan ennen tapahtunut. En voi ymmärtää sitä, kuinka Damirin tavarat saattoivat jäädä lähtöalueelle.