Norjalainen Stein Tholo Bjørnsen nousi kolmisen vuotta sitten pieneksi sensaatioksi kotimaassaan. Hän nousi raketin lailla maan shakin huipulle ja otsikoita ei ainakaan pienentänyt se, että Bjørnsen on käytännössä täysin sokea.

Nopea oli myös Bjørnsenin pudotus huipulta. Tuntemattomuudesta shakkimestaruuskisoihin vuonna 2015 ilmestynyt mies voitti sensaatiomaiset 66 ottelua peräjälkeen ja tämä alkoi herättää epäilyksiä Norjan shakkiliitossa, joka käynnisti tutkimukset ja tuomitsi niiden pohjalta Bjørnsenin kahden vuoden kilpailukieltoon huijauksesta keväällä 2016.

Kilpailukielto päättyi tammikuussa ja nyt 52-vuotias Bjørnsen palasi laudan ääreen saman tien. Nyt pelit on kuitenkin toistaiseksi pelattu, sillä hänet on asetettu jälleen kilpailukieltoon epäiltynä elektronisten välineiden käyttämisestä apuna pelaamisessaan.

– 22.3. liitto sai varoituksen mahdollisesti vakavasta sääntörikkomuksesta Bjørnsenin osalta Hortenissa pelatussa turnauksessa, Norjan shakkiliitto sanoi tiedotteessaan VG:n mukaan.

– NSF:n keskushallitus on tämän takia avannut uuden tutkinnan Bjørnsenin osalta ja päätynyt välittömästi voimaan astuvaan kilpailukieltoon siihen saakka kun asia on käsitelty loppuun.

Bjørnsen ion toistuvasti kiistänyt syyllistyneensä mihinkään sääntöjenvastaiseen ja pitää tuomioita ajojahtina itseään kohtaan.