Kalle Palander kertoi YLE X:llä, että Tero Pitkämäen olisi pitänyt kieltäytyä vastaanottamasta Vuoden Urheilijan palkintoa, koska hän ei ollut ansainnut sitä. Kuulostaa aika omituiselta, vai mitä sanot sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Erittäin omituista höpötystä. Mutta toki tällainen provosointi kuuluu Palanderin tyyliin. Tänä vuonna ei ehdolla ollut kovin kummoisia suurmestareita, vaikka toki iso joukko hienoja urheilijoita. En nyt itse näe, että kukaan ehdokkaista olisi ollut missään nimessä ainakaan selkeästi Pitkämäkeä parempi. Moni jäi tuijottelemaan Pitkämäen kohdalla vain MM-pronssia, mutta Timanttiliigan kokonaiskilpailun voitto oli hänen saavutuksistaan ehdottomasti merkittävämpi. Se on kuin hiihtolajien maailmancupit, joita urheilijat arvostavat usein jopa korkeammalle kuin arvokisamenestystä. Näin on myös Palander joskus sanonut.

Kohinahan on syntynyt lähinnä siitä, että Roope Tonteri olisi pitänyt valita, koska hän on sentään MM-kultamitalisti big airissa ja slopestylessa pronssimitalisti.

– Tonteri sanoi itsekin, että ne olivat B-luokan kilpailut, koska lajin parhaimmisto oli kutsuttu samaan aikaan X-Gameseihin. Hän oli tässä asiassa mielestäni hyvin suoraselkäinen. Vaikka vertailu on hankalaa, niin eivät tällaiset B-tason MM-kekkerit vastaa missään tapauksessa Timanttiliigan voittoa. Eivät lähimainkaan. En tiedä mitä sieniä Palander oli syönyt, kun esitti, että pysti olisi pitänyt ojentaa ehdottomasti Tonterille.

No entäs Jenna Laukkanen?

– Ja valot päälle nyt sielläkin. Lyhyen radan EM-kisat eivät ole maailmanlaajuinen tasonmittari, moni huippu ei niihin edes osallistu. Toki voitto oli upea ja Laukkanen on kehittynyt lupaavasti, mutta ei nyt sentään liioitella. Vasta Riossa totuus paljastuu.

Pakko nostaa tähän vielä älämölö siitä, että Kimmo Timosta ei huomioitu millään tavalla gaalassa.

– No ei ole monta muutakaan supertähteä huomioitu heti lopettamisen jälkeen. Toki samassa katsannossa voi ihmetellä, miksi nyt haluttiin nostaa esille juuri (ehkä) lopettaneet Kiira Korpi ja Minna Kauppi?Miksi he saivat jo nyt erikoispalkinnon urheilu-urastaan? Esimerkiksi Jari Litmanen tai Teemu Selänne eit ole tällaista palkintoa koskaan saanut, toki Litmanen on nimetty Suomen urheilun Hall of Fameen.

– Olympiavoittajista esimerkiksi Tapio Korjus ja meloja Mikko Kolehmainen eivät ole moista palkintoa saaneet, kuten ei ole myöskään vaikkapa Samppa Lajunen, joka sentään haravoi yhdistetyssä kolme olympiakultaa vuonna 2002. Kyllä tästä joku logiikka puuttuu. Voi olla, ettei Timosen vuoro ole vielä ensi vuonnakaan. Hiukan ihmettelen, miksi hän itse närkästyi asiasta ihan julkisesti. Samaan hengenvetoon voi kyllä sanoa senkin, että olisihan tuo Timonen pitänyt sentään kutsua kyseisiin kekkereihin mukaan…

Olit itsekin ehdolla Vuoden Urheilujournalistiksi, mutta turpiin tuli että heilahti. Millainen tilaisuus Urheilugaala oli?

– Heh, niinpä tuli. Kokemus vei voiton ja varmasti ihan ansiosta. Olen liki joka vuosi kirjoittanut kitkerän kolumnin siitä pompöösistä pönottämisestä, mitä tuo gaala on. Ei se ole miksikään muuttunut, vaikka totta kai sisältäpäin kyseinen tilaisuus näyttäytyy erilaisessa valossa. Hauskaa oli ja mukavia ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia tuli tavattua. Ja pöytään tilattu 9,99 euron punaviinipullokin irtosi vain 54 eurolla. Mutta eihän se ole tyhmä joka pyytää ja kerran sitä vain eletään…