Pikaluistelija Mika Poutala palasi aivan lajin absoluuttiselle huipulle viikonloppuna Calgaryn maailmancup-avauksessa. Hän oli 500 metrillä viikonlopun avauskilpailussa kakkonen SE-ajalla 34,28.

Aika uskomaton comeback 32-vuotiaalta urheilijalta, joka toissa keväänä oli hyvin lähellä ripustaa luistimet naulaan. Mitä sanot Poutalan huippuvauhdista, sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Poutala harkitsi lopettamista todella vahvasti keväällä 2014. Nyt voi sanoa, että penteleen hyvä, kun ei lopettanut. Hän oli myös Calgaryn toisessa kilpailussa kahdeksas loistoajalla 34,44 ja 1000 metrilläkin syntyi hieno aika 1.07,90. Ne kertovat, että mies on todella kovassa iskussa. 500 metrin ennätys oli jo kuusi vuotta vanha, mikä kertoo sekin uuden kevään puhkeamisesta uralla.

Mistä moinen muutos? Viime kaudella Poutala oli vaisu ja edellinen maailmancupin palkintopallisijoitus oli kaudelta 2009-2010.

– Viime kauden paras MC-sijoitus oli 18:s ja Poutala oli maailmancupissa sijalla 45. Hän teki kesällä kovan peliliikkeen ja muutti Kanadaan harjoittelemaan Kevin Crokettin johdolla maan sprinttimaajoukkueen kanssa. Poutalan omien sanojen mukaan harjoittelu on koventunut aivan valtavasti. Jääharjoitukset ovat lähes kolminkertaistuneet. Riski ylikunnosta oli varmasti olemassa, mutta näyttää siltä, että tuo riski kannatti.

– Samaan hengenvetoon on myös pohdittava, puuhastelemmeko me Suomessa monessakin lajissa aivan liian vähän harjoitellen?

Poutala on kertonut jatkavansa uraansa täysillä panostaen vuoden 2018 olympialaisiin asti. Hän on silloin jo 34-vuotias, alkaako ikä tulla vastaan huippumenestyksen suhteen?

– En usko. Poutala tuntuu löytäneet nyt oikean tavan harjoitella. Jos hän jatkaa pari vuotta samaan malliin, tiedä mitä vielä näemme. Mielestäni jopa olympiakulta on täysin mahdollinen. Vancouverissa 2010 Poutala oli kiinni jo vähintään mitalissa – ellei kullassa – mutta menetti pelin pieniin virheisiin toisessa luistelussa. Uskon että hän on reilun kahden vuoden kuluttua paljon viisaampi, kokeneempi ja myös kovempi.

Calgaryssa syntyi myös 500 metrin ME, kun Venäjän 21-vuotias Pavel Kuliznikov rikkoi Jeremy Wotherspoonin kahdeksan vuotta vanhan ME:n kolmella sadasosalla luisteltuaan 34,00. Kovaa menoa, mutta kuitenkin vain 0,28 sekuntia Poutalaa nopeammin.

– Ei ME-vauhtikaan kaukana Poutalalta nyt ole. Hiukan ikävän maun Kuliznikovin ennätykseen jättää se, että hän on jo urallaan kärsinyt nuoresta iästään huolimatta kahden vuoden kilpailukiellon dopingista. Lisäksi WADA:n raportti venäläisestä doping-kulttuurista oli pysäyttävä. Toivotaan että kaveri on nyt puhdas.

Mitä sanot muiden suomalaisten suorituksista Calgaryssa?

Elina Risku on ottanut selkeästi askeleen urallaan. Hän paransi 500 metrin ennätystään 16 sadasosaa tulokseen 38,70, mikä on samalla SE. Tonnilla uusi SE-aika on nyt 1.18,17 ja vanhasta ennätyksestään Risku silpaisi pois 27 sadasosaa. Hän ei ollut itse lainkaan tyytyväinen siihen, miten luistelut teknisesti sujuivat, joten 38,50 ja sub 1.18 ajat ovat tällä kaudella ihan realismia. Niillä ajoilla päästään A-ryhmään, mutta toki maailman absoluuttinen kärki menee 500 metrillä 37 sekunnin pinnassa ja allekin, tonnilla alle 1.13. Matkaa huipulle on vielä paljon.

Pekka Koskelan avaus tuotti ajat 34,94 ja 35,07, hän on pudonnut B-ryhmään. Kaksi vuotta sitten Koskela napsi vielä maailmancupin voittoja ja palkintopallisijoituksia, mutta viime kausi meni täysin mönkään. Ei tämän kauden avaus ainakaan paljon parempaa lupaa, mutta katsotaan nyt vielä, millaista vauhtia mies esittää ensi viikonloppuna toisella huippunopealla jäällä Salt Lake Cityssä. Koskelan luistelu on aina ollut hyvin herkkää pienillekin virheille tai välineongelmille. Hänkin on lisännyt jääharjoitusten määrää selkeästi ja harjoitteli pitkään Norjassa hollantilaisten kanssa. Voi olla, että kroppa ei ole vielä ihan riittävästi sulanut.