Salibandylegendalta vetoomus kotimaan lajiväelle: ”Alettava arvostaa tätä hommaa vielä enemmän!”

© Kuva: Juha Tamminen

F-liigaa johtavan Classicin kokenut Juha Kivilehto esittelee Suplan tuoreessa SporttiRuutu-podcastissa linjauksiaan siitä, miten salibandya saataisiin nostettua vielä isommaksi lajiksi.

– Se, mitä meidän lajissamme on ollut jo vuosien ajan, on se, että uskallamme tehdä rohkeasti. Meillä on oma historiamme ja se ei ole niin pitkä kuin jääkiekolla tai jalkapallolla, joten meidän on helpompi tehdä vielä muutoksia ja kokeiluja ja todeta, jos jokin ei ollut meidän juttu, siirrytään seuraavaan. Laji ei ole vielä siellä, missä se tulee joskus olemaan. Tämä on kehitysprosessia koko ajan. Olen ylpeä lajistamme siinä, että uskalletaan ja halutaan kokeilla uusia juttuja, eikä tyydytä siihen, missä olemme tällä hetkellä. Kaikki ymmärtävät, että harrastajia on hirveästi. On löydettävä oikeat kanavat ja keinot, että saamme ihmiset tulemaan halliin ja kehitetään itse pelitapahtumaa, ettei ole vain peli, jota vain tullaan. Luodaan paljon isompi tapahtuma sille kuluttajalle, joka tulee paikan päälle. EI jääkiekossakaan tulla katsomaan vain peliä, vaan ilta pitää sisällään paljon muuta, hän sanoo.

Kivilehto haki viimeisimmät ulkomaan kokemuksensa ennen Classic-pestiään Ruotsista. Suomen ja Ruotsin liigojen vertailu on tässäkin lajissa kovaa.

– Pelin taso alkaa olla aika 50-50. Vaikea sanoa, kummassa peli on parempaa. Se on erilaista Suomessa ja Ruotsissa. Makuasioita. Molemmista löytyy huippujengejä ja niitä, jotka eivät ole niin hyviä. Tasoeroja on siellä ja täällä. Aina voi keskustella, kumpi on parempi sarja. He sanovat, että heillä on parempi sarja, me sanomme, että meillä. Se ei parane väittelemällä. Itse näen, että ruotsalaiset ovat edellä siinä, että he pitävät lajia isona. Meillä on se mentaliteetti, että vielä vähän vähätellään meidän lajiamme. Ruotsissa tämä on heille iso juttu ja siellä ollaan ylpeitä, että ollaan kaupungin joukkue ja pelataan pääsarjassa. Suomessa tämä ei ole vielä sillä tasolla, jolla se pitäisi hierarkisesti ja ihmisten mielissä olla, että on kova juttu, kun pelataan Suomen pääsarjassa salibandya. Statusta pitäisi saada nostettua muidenkin kuin laji-ihmisten silmissä. Ehkä se lähtee siitä, että alamme itse arvostaa tätä hommaa vielä enemmän kuin mitä tähän asti, nelinkertainen maailmanmestari Kivilehto sanoo.

Kivilehdon koko haastattelun voi kuunnella Suplassa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.