Jalkapallon MM-kisoissa erinomaisia otteita esittänyt Ruotsi tavoittelee tiistaina paikkaa kahdeksan parhaan joukkoon, kun se kohtaa neljännesvälierässä Sveitsin. Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva antaa vuolaat kehut kollegalleen Janne Anderssonille ja Ruotsin joukkueelle.

MM-kisoja tarkalla silmällä seuraava Kanerva kertoo Viafreen haastattelussa, että Ruotsin peli on erittäin selkeää ja vahvuudet on helppo havaita. Ruotsi on rakentanut maalipaikkansa pääasiassa nopeista vastaiskuista.

– Avainsanat ovat yhtenäisyys ja puolustuspelaaminen. Janne Andersson on rakentanut sen realistisen pelitavan tietäen ne joukkueen vahvuudet. Vaikka siellä on taitavia pelaajia, niin kuitenkin he perustavat hyökkäyspelinsä nopeisiin vastahyökkäyksiin, eli pallonriistoissa pyrkivät menemään nopeasti eteenpäin. Kuitenkin siellä on sen verran taitoa, että he pystyvät rytmittämään peliä, Kanerva kertoi yleisölle O’Learys Bakersissa.

Alkulohkossa Ruotsi piti maalinsa puhtaana Etelä-Koreaa ja Meksikoa vastaan. Ainoat takaiskut tulivat viime hetken 1-2-tappiossa Saksaa vastaan. Ruotsin tekemästä viidestä maalista kaksi on syntynyt toppari Andreas Granqvistin laukomista rangaistuspotkuista. 33-vuotias kapteeni Granqvist on onnistunut yllättämään Huuhkaja-luotsi Kanervan.

– Katsoin jo pari vuotta sitten, että kauankohan tuo kaveri pysyy vielä mukana. Iästään huolimatta vauhtia on riittänyt ja hän on iso johtajahahmo tuossa joukkueessa, Kanerva toteaa.

4-4-2-systeemillä pelaavan Ruotsin kärkipelaajat Marcus Berg ja Ola Toivonen saavat Kanervalta kunniaa kurinalaisesta pelaamisestaan puolustussuuntaan.

– Kun Ruotsi on joutunut purkamaan palloa pidemmälle, niin näillä molemmilla on myös taitoa pitää sitä palloa, jolloin Ruotsi saa nostettua joukkuetta vähän ylemmäksi ja mahdollistaa sen pallonhallintahyökkäyksen aloittamisen, Kanerva analysoi.

Ruotsi voitti alkulohkonsa, mutta tiistain neljännesvälierässä Sveitsi on vedonlyöntikertoimien perusteella hienoinen ennakkosuosikki. Markku Kanervan mukaan isoja kysymyksiä ottelussa on se, miten Ruotsi ottaa kiinni Sveitsin vaarallisen laiturin Xherdan Shaqirin. Suuria muutoksia pelisysteemiin tuskin on luvassa.

– Ruotsi on perustanut puolustuspelaamisen nimenomaan siihen tiiviyteen. He ottavat vastustajalta tilat ja ajan pois. Sitä aluepuolustamista on hieno katsoa, miten se parhaimmillaan toimii. Ruotsilla on hirveä draivi päällä ja Venäjä on jo näyttänyt samalla pelitavalla, että pitkälle voidaan mennä, Kanerva toteaa.

Markku Kanerva kertoo haastattelussa näkemyksiään MM-kisojen taktisista ja pelillisistä trendeistä ja Huuhkajien lähtökohdista syksyllä alkavaan Nations Leagueen. Haastattelu on katsottavissa kokonaan Viafreessä.

UEFA Nations League ja EM-karsinnat näkyvät ensi syksystä alkaen Viasatilla ja Viaplayssa. Kaikki Huuhkajien ottelut ovat myös vapaasti katsottavissa Viafreessä.