Rallin MM-sarja käynnistyy tällä viikolla, kun legendaarinen Monte Carlon MM-ralli alkaa torstai-iltana. Luvassa on 14 osakilpailun sarja. Uutena rallina mukaan tulee Kiinan osakilpailu, joka ajetaan syyskuun alussa, ja kausi loppuu marraskuussa Australiaan. Suomessa ajetaan tutusti heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Sivustomme ralliasiantuntija Panu Markkanen ruotii alkavan kauden ennakkoasetelmat.

Mitkä ovat lähtökohdat MM-rallikauteen 2016?

– Ne ovat hyvin pitkälti samat kuin edellisilläkin kausilla. Sebastien Ogier on ykkössuosikki ja Jari-Matti Latvala hänen kovin haastajansa. Hyundain uusi auto sekoittanee pakkaa kärjen osalta, mutta sen lopullinen iskukyky nähdään vasta tällä viikolla, kun tiimi pääsee ajamaan sillä kilpaa.

Missä piilevät Jari-Matti Latvalan mestaruusmahdollisuudet?

– Latvala on sanonut moneen otteeseen, ettei nollakisoja saa tulla, ja siinä se viisasten kivi hyvin pitkälti onkin. Viime vuonna hän sai Ruotsin, Meksikon ja Argentiinan ralleista yhteensä nolla pistettä ja oli neljän osakilpailun jälkeen aivan liian kaukana Ogierista ja sai sen jälkeen keskittyä vain yksittäisiin kisoihin. Niissä ralleissa, joissa voittotaistelu ei ole mahdollinen, Latvalan on keskityttävä ajamaan mahdollisimman hyviä sijoituksia muuten.

Tästä kaudesta on joissain yhteyksissä puhuttu välivuotena. Mitä sanot siitä?

– Puheet välivuodesta ovat suhteellisen turhia. On totta, että ensi vuonna otetaan käyttöön uusien sääntöjen mukaiset WRC-autot, ja että Citroën ei ole mukana tehdastiiminä tänä vuonna. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, ettei sarjan terävimmän kärjen taso ole laskenut yhtään. Ykköstiimi ja sen paras kuljettaja ovat edelleen mukana. Rallin maailmanmestaruus jaetaan tänäkin vuonna, ja käytännössä sen voittaakseen on saatava enemmän pisteitä kuin Sebastien Ogier. Ranskalainen on jo näyttänyt, että jos siihen kykenee, on ajettava todella kovatasoinen kausi! Lisäksi jo mainitsemani Hyundain uuden auton voi odottaa olevan viime kauden Hyundaita ja Citroëniä parempi , mikä nostaa kärjen tasoa. On muistettava vielä, että Sebastien Loeb ajoi suuren osan mestaruuksistaan kausilla, jolloin sarjassa ajoivat käytännössä vain Citroënin ja Fordin tehdastiimit, eikä osasta Loebin mestaruuksia puhuta ”välivuosien mestaruuksina”.

Miltä kausi näyttää suomalaisittain muuten?

– Tällä kaudella on mahdollisuudet kahteen suomalaismestaruuteen, sillä Latvalan lisäksi Esapekka Lapilla on täydet saumat WRC2-luokan titteliin. Hän oli viime vuonna Suomen MM-rallissa luokassaan aivan ylivoimainen ja on todistanut hallitsevansa myös asfaltilla ajamisen. Lisäksi Teemu Suninen ajaa ainakin kymmenen WRC2-osakilpailua. Tässä luokassa on luvassa hyvä kausi suomalaisittain.